Beköltözés utáni ismerkedés az új szomszédokkal

Új lakásba költözni mindig izgalmas, de sok mindenre kell odafigyelni. Egyik ilyen tényező a szomszédok, mert a velük való viszony nagy mértékben meghatározhatja, hogy hogyan fogod érezni magad hosszútávon az új helyen. Most segítünk a kezdeti lépésekben, hogy később már simán menjenek köztetek a dolgok.

tarsashaz_szomszedok_ismerkedes_illem_szokasok_bekoltozes_koltozkodes_4_borito.jpg

Mindenkinek eljön az életében az a pillanat, amikor új helyre költözik, valakinek többször, valakinek kevesebbszer, de elérkezik. Ha lakás választás előtt megkérdezted a környezetedben élő, lakásvásárlásban tapasztalt "vén rókákat", hogy mik a jó otthon ismérvei tuti, hogy az első öt pontban megemlítették a jó szomszédságot is. Sajnos az ember nem tudja megválogatni a szomszédait, de a "kapott anyagból" megtehetsz minden, hogy a legjobbat hozd ki. Mint tudod az első benyomás sokat számít, így most ezt fogjuk egy kicsit boncolgatni.

Régen az emberek sokkal közvetlenebbek voltak a szomszédaikkal, és sokak számára alapvető volt, hogy mit is illik (vagy kell) csinálni, ha valaki beköltözik egy társasházba. Mára azonban nem árt feleleveníteni és kicsit átbeszélni a teendőket, nehogy rögtön negatív benyomással indíts a szomszédoknál, mert annak keserű böjtje lehet hosszú éveken át, ha olyan szomszédokat sikerült kifognod. Szóval törekedj a jó startolásra!

Mikor ismerkedjünk össze a szomszédokkal?

Vegyük fel onnantól a történet fonalát, hogy az adott társasházi lakás megvásárlása már biztossá vált, elindult a hivatalos folyamat is. Ha véletlenül összefutsz a folyosón az emeleten élőkkel, mielőtt beköltöztél volna, akkor illik bemutatkozni.

Ha erre nem kerülne sor, akkor közvetlen a költözés után, akár már aznap késő délután vagy másnap szert keríthetsz erre a gyors kötelezettségre.

tarsashaz_szomszedok_ismerkedes_illem_szokasok_bekoltozes_koltozkodes.jpg

A bemutatkozás folyamata

Amikor elérkezettnek látod az időt (és szuper lenne ha ez nem hajnali kettőre esne ;) ) akkor állj a kiszemelt szomszéd ajtaja elé és csöngess vagy kopogj be. Ha többedmagaddal fogsz az adott lakásban élni, akkor mindenképp együtt menjetek át beköszönni. Ez alól a pici gyerekek természetesen kivételt képezhetnek, ha van aki vigyázzon rájuk addig.

Kedves gesztus, de nem kötelező hogy vigyél egy üveg bort vagy egy doboz desszertet magaddal.

Ha szimpatikusnak találod a szomszédodat és szívesen megismernéd jobban is, akkor ajánld fel, hogy szívesen látod a lakásodban, ha már túl vagy a berendezkedésen, de ebben az esetben ismételd meg a meghívást, amikor már ideálisnak találod a kecód állapotát. Természetesen ez már rajtad múlik, nincs olyan társadalmi elvárás, ami erre kényszerítene téged.

tarsashaz_szomszedok_ismerkedes_illem_szokasok_bekoltozes_koltozkodes_2.jpg

Mire érdemes pontosan kitérni egy ilyen beköszönős beszélgetés során?

Egyszerűen köszönsz és röviden elmeséled, hogy te leszel az új szomszéd és hamarosan be is költözöl, és bemutatkozol. Érdemes a jó benyomás kedvéért előre elnézést kérni az esetleges költözködéssel és felújítással járó kellemetlenségekért és biztosítani az újdonsült szomszédodat arról, hogy mindent meg fogsz tenni ezek minimalizálásáért. Ha fontosnak érzed megemlítheted, hogy egyedül vagy a család mely tagjaival fogsz itt élni, amennyiben valamiért a többiek nem tudtak veled tartani.

Ragadd meg az alkalmat és ha eddig nem tudtál róla, akkor érdeklődj, hogy a lépcsőház takarítást (magától értetődően a költözési piszok a te dolgod) fizetett takarónő látja el vagy a lakók felosztották egymás között! Utóbbi esetben kérdezz rá, hogy te legközelebb mikor kerülsz sorra és milyen gyakran!

Nem nagy ördöngösség az egész, de hidd el, ha ezt így megléped szép nagy piros ponttal fogsz indítani a szemükben és máris elnézőbbek lesznek veled a továbbiakban.

Melyik szomszédnak illik bemutatkozni az elején?

A közvetlen szomszédoknak mindenképpen. Ha csak néhány lakás van az adott emeleten a társasházban, akkor mindegyikőjükhöz jó ha átcsöngetsz egyesével.

A ház többi lakójával ráérsz akkor megismerkedni, ha összefuttok a postaládáknál vagy a liftben. Ilyenkor ha közvetlen és könnyen barátkozó személyiség vagy nekik is bemutatkozhatsz, ha a visszahúzódóbb típushoz tartozol, akkor elég udvariasan köszönni és esetleg néhány általános mondatot elejteni.

tarsashaz_szomszedok_ismerkedes_illem_szokasok_bekoltozes_koltozkodes_3.jpg

Függetlenül attól, hogy saját lakásba vagy albérletbe költöztél a fenti íratlan szabályokat illik betartani. Természetesen ha csak egy hétre költöznél a tesód otthonába, hogy ellásd a kutyáját és locsold a növényeit, amíg nyaral az más tészta, és akkor nem kell átcsöngetni (bár véletlenül összefutáskor akkor is bemutatkozhatsz).

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

32 komment
2019-05-28 15:41:58 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1214866042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.29. 12:58:07

Régen rossz, ha erre a beköltözéskor kerül sor. Értelmes ember jóval a vásárlás előtt felméri, hogy kik a szomszédai. Mi a családi ház vásárlásakor is felmértük a szomszédokat előzetesen, sőt, az egész utca felől tájékozódtunk, de még lényegesebb az ilyen a társasházban, ahol konkrétan egy fal és fél méter választja el az embert a másiktól. hangoskodó balhés figurák, zizzent nyugdíjasok, ezergyerekes pereputtyosok, kihaénnem nagyarcú prolik és még lehetne napestig sorolni, elég ha egy ilyen közvetlenül mellettünk, borítékolható a gyászos élet. Szóval ne utólag bazseváljon, aki költözik, hanem a lakás állapotának felmérése után rögtön a második lépés legyen a szomszédság alapos vizsgálata.

Tatai Katalin 2019.05.29. 16:04:39

egyetértek az előttem szólóval, jobb ha vásárlás előtt már tájékozódunk,szó szerint ha kellemetlen-rossz - szomszédunkvan, az még az eladást is lehetővé teszi esetenként, nekem- kertes családi ház Balatonfüred melletti faluban- a farakásban tárolta a puskáját, orvlövész és illegális fakivágó volt, aki tudta, hogy kinek kell ajándék tüzifát adni, álmomban ne jöjjön elő a hely, a szembeszomszéd melletti szomszéd lopta el a kiskutyámat,mindig bezárták, mikor tudták, hogy otthon vagyunk, véletlenül derült ki, ugatott szegénykém

infrablue 2019.05.29. 17:03:00

A javasolt forgatókönyvet minden előzetes stúdium nélkül, szinte pontról pontra végig játszottuk. A fogadtatás az alábbi volt: "Ebben a házban nem szokás ismerkedni" PARDON!

pattantyúk 2019.05.29. 18:54:43

Kár, hogy ez a cikk későn jelent meg, mert az én szemközti szomszédaim sem ismerik az illemszabályokat.
Két éve költöztek ide, nap mint nap látjuk egymást, és ennyi idő alatt se voltak képesek idevakkantani, hogy jó napot, mi vagyunk az új szomszéd, így és így hívnak stb.
Fiatalabbak mint mi, már csak ezért sem fogunk mi odamenni bemutatkozni, de hát a beköltözés okán is nekik kellene. Néha odabólint az utca túloldaláról, akkor én visszaintek. Furcsa, de múltkor egy lakossági rendezvényen találkoztunk, és akkor se szólt egy szót se! Máig nem tudom, kik ezek.

bElannaTorres 2019.05.29. 22:05:04

@pattantyúk: mit számít az. Elég ha csendesek. Amúgy ma már nem szokás úgy szomszedolni meg ismerkedni mint rég a szüleim idejében. Ma már ott a net, mindenki megtalálja a szórakozását. Régről arra emlékszem hogy anyám mindenkivel barátkozott de valahogy mindig össze is vesztek. Akkor döntöttem el hogy nekem erre nem lesz szükségem.

névtelentroll 2019.05.30. 08:47:29

Bor meg desszert meg a tököm.... 3 hónapja költöztem, az emeletemen még nem találkoztam senkivel, egyedül a házmester mamót ismerem, pont elég. Amíg nem balhéznak, baromira nem érdekel kik laknak körülöttem, lakást kerestem, nem ismerkedni akarok. Hol él aki ezt írta...?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 09:45:26

Az egészséges lelkületű kelet-európai ember nem majmolja ezeket a liberális, hollywoodi szokásokat.

Szóval beköltözik, s pont. Aztán ha véletlenül összejön valamelyik szomszéddal, akkor az véletlenszerű, nem hollywoodi producerek mintájára tervezett nagyjelenet.

A legjobb a szomszédokkal egyébként nem ismerkedni, mert előbb-utóbb átjönnek elkérni a vasalót, majd pénzt kérnek kölcsön, aztán bemásznak, s elkezdenek lakberendezési tanácsokat ontani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 09:49:55

"Kedves gesztus, de nem kötelező hogy vigyél egy üveg bort vagy egy doboz desszertet magaddal."

Én he meglátnék valaki idegent mosolygva az ajtó előtt borral és deszerttel, azonnal tudnám, ez valami kóstolással egybekötött piramisjétékos átverés, szóval eleve nem nyitnám ki az ajtót. Vagy ha véletlenül mégis ajtót nyitnék, oda vakkantanám mérges fejjel "köszönöm, nem", s be is zárnám az ajtót azonnal, válaszadás lehetőségének megadása nélkül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 09:53:27

@infrablue:

Szerencséd volt. Más helyen feljelenttek volna, teljes joggal, zaklatásért. Szóval nézz kevesebb hollywoodi filmet. Az csak ott szokás, hogy az új szomszédot tapssal, himnusszal fogadják, majd küldenek neki sztrptiztáncosnőt tortával, meg kinevezik a golfklub elnökének.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 09:54:47

@pattantyúk:

Ez a jó megoldás.

A szomszéd veszélyes lény, érdemes rövid pórázon tartani.

2019.05.30. 09:59:55

@Tarlós elvtárs patkányos városa: hát azért az, hogy vásárlás előtt becsöngetek a közvetlen szomszédokhoz, és elbeszélgetek velük pár percet az nagyon messze van a magánnyomozó felbérlésétől :) Nálunk egyébként teljesen korrekt a szomszédság, jobbra 40-es rendőr két gyerekkel, normális arc, balra tök kedves nyugdíjas párocska, szemben egy ötvenes házaspár, elég zárkózottak, semmi gond velük. De szerintem akkor is alap előre lecsekkolni a várható helyzetet, ha például nálunk a szomszéd valami hepciás marha, vagy száztagú kiccsalád lett volna, valszeg nem költözünk oda.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 10:00:01

@Tarlós elvtárs patkányos városa:

Ha új lakos vagy, érdemes zárkózott, kissé agresszív egyéniségnek mutatkozni. Ez adja a legkisebb esélyt, hogy beléd kössenek az unatkozó szomszédok. Elkönyvelnek antiszociális, de csendes alaknak, majd keresnek valaki mást, akivel tudnak szórakozni.

Én eleve fejhallgatóval járok lakáson kívül (noise cancelling bekapcsolva), szóval csak az ajkak mozgását látom. Így csak bólintok szótlanul, vagy halkan morgok, ha valaki hozzám próbál szólni. Így eleve nagyon kevesen mernek megállítani és beszélni hozzám. Aki mégis, annak általában tényleg van valami valós oka is.

2019.05.30. 10:57:30

@MAXVAL bircaman közíró: Az egészséges lelkületű kelet-európai ember nem egyenlő a bunkóval, ezt jó ha tudod! De még mi sem, akik Közép-Európában élünk.

2019.05.30. 11:31:50

@infrablue: Ld a kettővel korábbi hozzászólást :)

2019.05.30. 11:35:30

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: mindannyiunk bircája újabb bizonyítékát adja hamisítatlan homo sovieticus-ségének

chrisred 2019.05.30. 12:12:12

@Eugene Horse: Szerintem félreértetted, nem a szomszédokról való ismeretek gyűjtéséről, hanem a velük való megismerkedésről volt szó.

erol 2019.05.30. 12:41:06

Erről a körbejárom a szomszédokat borral, sütivel bemutatkozni dologról Ned Flanders széplelkű figurája jut eszembe a Simpson családból. Én soha nem csengettem be senkihez, de néha elbeszélgetek a folyosón néhány szomszéddal. De, hogy becsengessek 30 szomszédhoz borral, süteménnyel, egy kicsit nevetséges, ehhez nagyon kell unatkozni szerintem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 13:00:08

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:

Az a bunkó, aki azt hiszi hollywoodi filmben él, s az ottani műszokásokat igyekszik ráerőltetni a békés kelet-európai kisemberekre.

ekat 2019.05.30. 13:01:31

@névtelentroll:
Most az érdekesség kedvéért összeszámoltam, hogy hány társasházba költöztem saját hatáskörben: két országban hétbe. Plusz előtte a szüleimmel laktam még plusz ötben plusz egy országgal.
Soha sehol senki nem csöngetett be bemutatkozni, és mi sem mentünk soha sehova, meg én sem, életemben nem is hallottam ilyen 'szokásról'. Csak amerikai kertvárosban láttam idáig ilyet.
(Mondjuk mikor az újépítésű házban a lakások átadását vártuk, akkor én nagy örömmel és lelkesen bemutatkoztam a szintén ott tébláboló szomszédnak, ő viszont erre úgy nézett rám, mint a sz***os gatyára, és épphogy csak visszaköszönt.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 13:02:11

@a szürkebarát ötven árnyalata:

A homo sovieticus sose valósult meg, szerencsére, mert az emberekben végig megmaradt a természetes érzék. S most a homo hollywoodicus se fog menni, hiába erőlködnek Sorosék.

ekat 2019.05.30. 13:08:45

@MAXVAL bircaman közíró:
Nekem amúgy tetszik ez a szokás (ami nem tudom, szerinted miért mű), mert kedves dolog, de itthon tényleg nem dívik. De az ember előbb-utóbb úgyis megismeri valamennyire a ház népét legalább köszönés szinten.

sírjatok 2019.05.30. 13:14:45

Ezt a virágos-csokis faszakodást tényleg nem kell csinálni, de körbemenni nem árt, esetleg egy telefonszámot megadni ha normálisabbak, hogy el tudjanak érni ha valami nagy gebasz van. Pajtizni nem kell, de bunkónak lenni se.

tonyk 2019.05.30. 13:18:28

"vigyél egy üveg bort vagy egy doboz desszertet" ...namegalóf@szt perszehogyne...

névtelentroll 2019.05.30. 14:49:14

@ekat: na ja, amikor német és holland társasházakban éltem, ott se volt ez szokás pedig utóbbiak imádnak mindent ami amerikai, a blogger max valami filmben láthatta, én be nem engedném ha valami ismeretlen hülye idejönne jópofizni, jézus milyen emberek vannak...

2019.05.30. 15:06:52

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Szerintem meg az, hogy valaki nem akar barátkozni a szomszédaival, nem azt jelenti, hogy bunkó. A világ változik, ma már nem azon az alapon barátkoznak az emberek, hogy ki lakik mellettük.

2019.05.30. 15:13:11

@MAXVAL bircaman közíró:
Mondjuk szerintem a szomszéddal bratyizás pont nem liberális és nem is hollywoodi, hanem inkább a falusi hagyományokból eredhet, onnan ahol mindenki ismert mindenkit.

Ma a világ nem így működik, eleve a társasházakban is nagy a fluktuáció, az emberek pedig nem területi alapú közösségekben élnek, ma is ismernek egy falunyi embert, de iskola, munkahely, érdeklődés, barátkozás alapján, nem pedig úgy, hogy ott lakik a szomszédban. Vicces, hogy te ennek kapcsán is libsizel, holott a többi feudálkommunista inkabv ellenkező előjellel szokott libsizni, kozmopolitázni a témában, elidegenedést emlegetve. Jó, nyilván ez azért van, mert alapvetően egy magadnak való ember lehetsz, csak a politika elvette az eszedet.

2019.05.30. 15:14:59

@chrisred: nem értettem félre, a posztbeli dolgok arra vonatkoznak, hogy ha beköltöztél, hogyan bratyizz össze a szomszédokkal, én erre azt írtam, hogy öreg hiba akkor kezdeni az ismerkedést, ha már megvette valaki a kecót. A poszter ezt írja:

"Vegyük fel onnantól a történet fonalát, hogy az adott társasházi lakás megvásárlása már biztossá vált, elindult a hivatalos folyamat is. Ha véletlenül összefutsz a folyosón az emeleten élőkkel, mielőtt beköltöztél volna, akkor illik bemutatkozni.

Ha erre nem kerülne sor, akkor közvetlen a költözés után, akár már aznap késő délután vagy másnap szert keríthetsz erre a gyors kötelezettségre."

Ez azt feltételezi, hogy a vétel/beköltözés _után_kopog át először az ember a szomszédhoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.31. 09:48:40

@Zabalint:

Az eligenedést nem segít sehogy se műközösség, sőt rosszabb nála.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.31. 09:50:08

@sírjatok:

Ha körbemész, az öklödet mutasd. Ezzel visszariasztod az unatkozó, agresszív nyuggereket.
süti beállítások módosítása