A rezsi fizetők 9 tipikus alakja

A mindennapi életünk része, hogy fizetjük a számláinkat. De ki gondolná, hogy egy olyan alapvető feladatot, mint a rezsi költségek kiegyenlítése is ennyi különböző módon oldunk meg.

csekk_befizetes_rezsi_ember_tipusok_vicc.jpg

"Jaj már megint a számlák". Ismerős ez a fajta fájdalmas sóhaj, amikor magad elé rántod az íróasztalon halomba gyűlt csekkeket és próbálsz rájönni, hogy mit és mikor kellene befizetned (és hogy vajon túl vagy-e már rajta)? Most egy kis humoros tartalommal próbálunk jobb kedvre deríteni, hogy legközelebb inkább mosolyogj bosszankodás helyett, ha eszedbe jutnak a hosszúkás borítékok.

Az túlzás, hogy ahányan vagyunk annyiféleképp oldjuk meg a számlázást, de az tény, hogy különböző "jól bevált" stratégiákat szeret követni minden háztartás, mi pedig most ezekből fogunk szemezgetni.

Túlbuzgó versenyszellem

Azok, akik még mindig tisztán emlékeznek, hogy általános iskolában egyszer nem kapták meg a szorgalmi házi feladat elkészítéséért járó kis ötöst, tuti ebbe a kategóriába tartoznak. Amint megjön az értesítés az összegről, már rohannak is egyenlíteni a tartozást.

Persze az is előfordulhat, hogy egyesek mint valami rémálomból ébredők, megunták a zsebkendő sarkára kötött csomókat a sok év alatt, amik a számlák befizetésére szolgáltak figyelmeztetni és végül átcsaptak egy nem kevésbé vicces kategóriába.

Időzítők

Ők pont mindig határidőben teljesítenek. Egy nappal sem előbb és nem is később. Ez a fajta összeszedettség (és memória) már-már irigylésre méltó lenne, ha nem éreznék egy hangyányi szánakozást felettük, mint kívülállók (mert aztán nekünk közünk nincs ehhez a csoporthoz). Fele annyi időbe kerülne egy fájdalmas mozdulattal befizetni 3-4 csekket. Azonban az egyiken holnapi dátum van és addig ki tudja mi történhet még...

csekk_befizetes_rezsi_ember_tipusok_vicc_222.jpg

A Pató Pál úr fazonok

A Petőfi versben szereplő sor lehetne a jelmondata sokaknak. "Ej, ráérünk arra még!”. Vagy mégsem? Ebbe a kategóriába a nótorius későket soroljuk. Azokat, akik szinte már kihívásnak tekintik, hogy meddig tudják késve befizetni a számlákat úgy, hogy ne kapjanak büntetést érte. Egy részük az összeváró típus, aki azért nem adja fel időben a számlákat, mert hátha pont holnap érkezik egy másik is és akkor már kétszer kellene fáradni vele.

A másik csoportba pedig azok tartoznak, akik azért nem adják fel időben, mert fogalmuk sincs, hogy melyik csekknek mikor telik le a befizetési határideje. (Természetesen az anyagi okok miatt késők nem tartoznak ide.)

"Amikor megtalálom" lezserség

Tényleg a kutya vizes tálkája alatt volt a csekk? Hát én se kerestem volna a fagyasztóban a fagyi mellett az már biztos. A kapkodós, háztartási vezetési gondokkal (is) küszködő emberkék bizony nem azért nem adják fel a csekket időben, mert elveik vannak, hanem mert olyan rendetlenek zsenik és látnának a káoszon, hogy hetekbe kerül előásni, hogy hová tették, amikor felhozták a postaládából a levelet.

Egymásra mutogatás

Itt kérem családi program, hogy azon veszekedjenek a párok, hogy kinek a feladata lett volna feladni a számlákat. Persze egy-egy ilyen balhé az anyós múlt heti célozgatásainak felemlegetésében csúcsosodik ki. Számlálhatatlanul sok perc és energia megy el erre minden alkalommal, röpködnek a verbális harci eszközök és néha még a tányérok is, de egyikőjüknek sem jut eszébe, hogy ezen szertartás nélkül felmarkolja a befizetnivalót és szép csendben megtegye, amit meg kell tenni.

argument-238529_1280.jpg

A feljegyzésről is feljegyzést készítők

Léteznek olyan emberek, akik a maffiától eltérően nem kettős, hanem vagy háromszoros/négyszeres könyvelést vezetnek például a számláikról, csak kicsit más értelemben. Ők csak úgy érzik kellően alaposnak a folyamatot, ha excel táblázatban vezetik a szolgáltatóktól érkező számlákat és a borítékban érkező részletes számlakimutatást is iktatják betűrendben a megfelelő paksamétába, miközben rohannak a naptárba/telefonba beírni, hogy legyen egy emlékeztető a határidőről. Azt említettem már, hogy mániákusan jegyzetelnek a számlák borítékaira is, hogy a legfontosabb adatok ott is rendelkezésre álljanak?

Hiba vadászók

Nem úgy van az kérem szépen, hogy amint megjött a csekk rohanunk befizetni. Neeem. Előbb szépen aprólékosan össze kell vetni az adatokat, a rendelkezésünkre álló összes információval, majd, amikor nem találunk furcsa anomáliát a számla részletezőben, kezdjük elölről az egészet. Abban biztos lehetsz, hogy a csoport képviselői nem fizetnek ki tíz forintot sem úgy, hogy bármi gyanús és/vagy megreklamálható van a számlakivonaton.

Őket már név szerint szólítják a szolgáltatók helyi panaszkezelő ügyfélosztályain. 

csekk_befizetes_rezsi_ember_tipusok_vicc_2.jpg

A posta az szent

Minden hétfőn el kell menni a legközelebbi postára, azon belül is a második sorba (ha nem sikerül elsőre oda szólítania a sorszámokat kiíró gépnek, tépni kell újabbat), ahol is Manyi néni már integetve üdvözöl bennünket és a csekkbefizetéssel együtt az élet nagy dolgait is átbeszélhetjük, 2 percben.

A protokoll továbbá megkívánja, hogy kifelé menet vegyünk egy lottószelvényt miközben azon morgunk, hogy már megint egy óráig tartott az ügyintézés a postán. Ebbe a pontba is rengetegen tartoznak. Látom hogy vörösödsz, szóval te tuti felismerted magad a leírásból.

Hacker csekkezők

Ha nem sikerült egyből kiolvasni a címben szereplő első szót, akkor te tuti ne ebbe a kategóriába esel. Ők rendíthetetlenül hisznek benne, hogy haladni kell a korral, minden körülmények között QR-kódos, icsekk applikációs történetet kell bevetni különben mit sem ér az egész folyamat. A számlabefizetést az ide tartozók egészen mást szintre emelték, ők akkor is telefon, tablett és laptop segítségével fizetik be a rezsi költségüket, ha épp aznap voltak a postán átvenni a legújabb xbox küldeményüket, ami valamelyik webáruházas multitól érkezett.

Ha magadra ismertél valamelyik pontban, akkor nevess egy jót magadon (na meg persze a többieken, akik mind rosszul csinálják).

A cikk célja egyértelműen a mosolyok előcsalogatása és szarkasztikus kifigurázása volt ennek a hétköznapi tevékenységnek, nem pedig a megbántás. Kérjük te se érezd úgy, hogy a lelkedbe gyalogoltunk!

Ha rádöbbentél, hogy eddigi életedet nem a megfelelő csoportban töltötted, még nem késő váltani. :)

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

35 komment
2020-06-25 11:19:30 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1515911146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mankel 2020.06.26. 09:27:58

Vagy az ember aki csoportos beszedési megbízást állít be és szarik az egészre....

Medgar 2020.06.26. 09:28:37

KI az az emebeteg aki még csekkezik?

2020.06.26. 09:39:25

Meg van az az ember, aki kiteszi valahova, hogy ha arra jár, akkor befizeti. És így szarik az egészre.

2020.06.26. 09:42:06

@Medgar: Gondolom elmebeteget akartál írni. Nagyon menő vagy! Húúúúúú, te elektronikusan fizetsz? Autogramot is adsz? Milyen lehet kisebbségben élni egy elmebetegekkel teli országban?

Tamás András György 2020.06.26. 09:44:42

Van olyan, aki egyáltalán nem fizet és utána várja, hogy megmentsék.

kulup 2020.06.26. 09:56:07

Mekkora hülyeség már, csoportos beszedésről még nem hallottatok ? És nem, nem vonnak le többet. 2 héttel előbb benyújtják és én letilthatom, ha túl sok.

Medgar 2020.06.26. 10:00:44

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Értem. Érveid nincsennek, marad a személyeskedés..

funfun 2020.06.26. 10:39:02

@Mankel: Hát igen. A posztolónak ez eszébe sem jut. Csoportos beszedés + e-számla, minden automatikusan történik. Évi 1-2 alkalommal letöltöm az e-számlákat, ennyi. A legkényelmesebb és leginkább erőforrás- és környezetkímélő mód.

erol 2020.06.26. 10:48:01

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Ennek a csekkhasználatnak van valami retro fílingje, vagy valami "régen minden jobb volt" bája? Vagy mi a jó benne?

CyberPunK 2020.06.26. 12:11:07

@erol: jobb csöcse van a postáskisasszonynak (és ki is rakja), mint a bankterminálnak.

HanG99 2020.06.26. 12:11:42

Három ingatlan:
- Villany: mindegyik NKM, Díjnetes számlagyűjtés, csoportos beszedés
- Gáz: küzdök még az egyikkel, de hamarosan ugyanaz
- Víz: kettő díjbeszedő, Díjnet, harmadik elektronikus, csoportos beszedés, más szolgáltató
- telefon: csak egyikben van, Telekom, Díjnet, csoportos
- közös költség: állandó megbízás
igen, évente letöltöm az elektronikus számlákat, és néha-néha excelbe átvezetem, hogy minden fizetve lett-e.
elmúlt időszakban (15 év) nem találkoztam hibás számlával.

erol 2020.06.26. 12:14:46

@CyberPunK: Így már minden világos.:)

mbazs 2020.06.26. 12:16:05

@erol:

Én még találkozom olyan csekkel, amin nincs vonalkód és bezony nem tudod neten befizetni. OK nem közműcsekk volt, hanem asszem kocsirészletről szóló.

Jelentéktelen Hangya 2020.06.26. 12:50:01

@mbazs: a csekk másnéven (kp) utalási megbízás.

Ergo bármelyik csekket be tudod neten, sőt akár telefonról fizetni, csak be kell pötyögni a rajta levő adatokat.

Valamelyik bank form-ja csekknek néz ki, hogy teljesen világos legyen, mit hova kell pötyögni.

2020-ban illene eseti fizetéskor banki fizetési kérelmet küldeni, amit csak leokézol.

De ez itthon 80%-nak sci-fi. Hasitasi nem kér kódot.

DFK 2020.06.26. 13:25:24

@CyberPunK: Á, én azért otthonról fizetem a csekkeket, mert az asszonynak van a legjobb csöcse...

CyberPunK 2020.06.26. 13:30:29

@DFK: A többire rá se nézel, az teljesen megfelel neked és véletlenül se vágysz a változatosságra. Persze, hogyne.

Marvin42 2020.06.26. 13:36:03

Sajnos van az a réteg, akiket irányítani kell és lehet.

Felmérések alapján van az a réteg, aki azért jár postára és azért szarakodik a csekkel, mert akkor érzi elvégzettnek a feladatot, ha ő elment a postára, befizette azt és megkapta a bal szélét a hulladéknak.

CyberPunK 2020.06.26. 13:37:52

@Marvin42: Ja, meg van a másik réteg, aki azt se tudja mi az az internet...

Shirkan 2020.06.26. 13:49:06

@Medgar:
Te tényleg azt gondolod, hogy pl. Makkoshotykán a 78 éves Bözsi néninek van kompútere, és profin tudja használni? Vagy van olyan bizalma, hogy csoportos megbízást adjon a bankjának? Makkoshotykán a 78 éves Bözsi néni más korban nőtt fel.
A világ baromi nagyot változott az elmúlt kb. 30 évben.
Észre kellene venni, hogy ebben az országban (is) élnek 50+, 60+, 70+, 80+ éves emberek is, akiknek ez a techforradalom idegen.
Észre kellene venni, hogy ebben az országban még vannak olyan területek, ahol nincs, vagy nagyon gyenge szinten van internetes ellátás.
Na pl. ezek az "elmebetegek" járnak még ma postára.

Jozsó_ 2020.06.26. 13:56:04

Nem feltétlenül a csoportos beszedési a legjobb választás. Sokáig csak azt használtam, de annak van vmennyi díja. Ha viszont neten kártyával fizetem annak nincs, sőt még némi (1%) visszatérítés is van rá. És a fentieken túl azért jó azonnal fizetni, mert akkor nem felejti el az ember.

Marvin42 2020.06.26. 14:00:04

@Jozsó_: igen, de ez csak hitelkártyával vagy olyan kártyával van, amivel kapsz visszatérítést.

A csoportos beszedésnek és rendszeres átutatalásnak valóban van legtöbbször díja, ha nem tudsz olyan csomagot választani a banknál, amiben elengedik ezeket a díjakat.

Én mondjuk sokmindenre használom a Simple alkalmazást, ezzel fizetem a csekkeket is QR kóddal, de ezen kívül sok hasznos dologra jó az app, habár az OTP-vel más esetben nem szeretnék kapcsolatba kerülni, de ez az alkalmazás kimondottan jól sikerült és hasznos. Amit meg lehet, azt közvetlenül a szolgáltató oldalán kártyával.

mel gibson 2020.06.26. 14:54:56

@Medgar: Az az érv, hogy faszfej vagy. LoL

Almandin 2020.06.26. 15:10:19

@Jelentéktelen Hangya: Valóban sok előnye van a neten keresztüli utalásnak. Pl. járványos időkben kevesebb megbetegedés lesz, mert kevesebben mennek postára.
Viszont alapesetben sajnos a mindent intézzünk interneten hozzáállás a munkanélküliek számát növeli. Kevesebb postai dolgozóra lesz szükség, kevesebb banki ügyintézőre (már most is bezártak sok bankfiókot emiatt), több lesz a munkanélküli.

R2D2 & C3PO 2020.06.26. 16:31:04

Ó, jessz!

keverék: A feljegyzésről is feljegyzést készítők és Időzítők. Viszont hülye lennék postára rohangálni, mikor van bank és otthonról is fizethetem a rezsi számlákat. És hozzájön az, hogy csak hetente, kéthetente foglalkozom a háztartási pénzügyekkel és csak ilyenkor utalok is.

Évente dobozolom a cuccot és 10+1 év után megsemmisítem. Addig előfordulhat, hogy szükség lesz rájuk, utána már nem. A többéves biztosításúakat a lejáratkor irattározom, a hivatalos iratokat viszont szépen elrakom, ezeket nem selejtezem és menekíthetőek.

R2D2 & C3PO 2020.06.26. 16:35:52

@kulup: Azért nem fizetek csoportossal, mert a második villanyszámlámat 100 Ft helyett, 70 ezerFt-ról állították ki, miközben pár ezer volt a fizum...

Azóta nem vagyok hajlandó ezt rábízni másra...

Rendkívül sok kellemetlenséggel járt, és mély bocsánatkérések helyett leginkább fárasztó ügyintézéssel kért bocsánatot a szolgáltató. Akkoriban a világ végén voltak az ügyfélszolgálatok...

Rolph Meyer 2020.06.26. 16:52:31

Alkalmazást használok, minden szolgáltató felhasználói fiókjának a jelszavát ebben megadom, amint megjelenik egy új számla itt csilingel, és a hozzáadott kártyával gombnyomásra fizetek. Valami bagatell pont gyüjtés is folyik. Ja, ugyanitt gkfb, útdij, életbiztositás is fizthető.

efi 2020.06.26. 17:13:02

@Shirkan:
Akkor fizesse az unokája, aztán egymás között elrendezik időnként. Egyébként is elég egyszer beállítani, nem kell hozzá aztán semmiféle "komputer". Sőt alighanem elsőre sem kell, meg lehet tenni ezt a bankban is.

P1sty 2020.06.26. 18:03:06

@funfun:
Az eszámlát sose értettem, miért jó. A sok hülye szolgáltató is, amióta áttettem őket csoportos beszedésre, kéthavonta hívogatnak az ügyintézők, hogy nem akarok-e eszámlára váltani. Nem. És nem fogják fel. Merthogy milyen környezetkímélő. Bazmeg, évi 12 db a4-es lapon nem fog múlni a Föld sorsa. Inkább szenvedjek én 28 féle hülye online ügyfélszolgálatos felhasználónévvél meg jelszóval, hogy megtudjam, mi a fenéért is fizetek, mi? Ha meg emailben küldik, akkor meg adatvédelmi szempontból fasza, hogy plaintext mailben ottvan az ingyenes emailszolgáltatónál a létező összes személyes adatom. Meg gépen tárolgassam, meg biztonsági mentsem, meg titkosítsam a környeztkímélő eszámláikat, mert az online felületről 3 hónapig lehet csak letölteni. Szökőévene egyszer van velük dolgom, akkor megoldom levélben vagy személyesen, nem kell onlájnügyfélszokgálat.
Az meg csak hab a tortán, hogy ha csekk+papírszámla helyett elektroinikusan fizetek meg szenvedek az eszámlával, akkor azzal levelenkét 150 ftot, meg csekkenként még 150et spórolok nekik minimum, de azt basznak ideadni. Egyetlen szolgáltató van, ahol a minden elektronikus esetén van jóváírás, na ott, és csak ott az van.

P1sty 2020.06.26. 18:14:27

@mbazs:
Amennyire én tudom, a sárgacsekkes szolgáltatónak kötelező elfogadni az utalást is, és szívesebben is veszi, mert a sárgacsekk esetén 150 ft körüli összeg megy a postának átutalási díjként. A csekk is egy átutalás. Az is a hivatalaos szép neve, hogy "készpénzátutalási megbízás".
Rajta van a kedvezményezett bankszámlaszáma és neve, oda kell ualni, rajta van az összeg, annyit kell tualni, és a legfontosabb, van egy közlemény rovat, amiből tudják, hogy ki utal. Pontosabban az utóbbi nem ilyen egyszerű, mert vagy a közleményben van az azonosító (általában vagy számlasorszám, vagy ügyfélszám, vagy szerződésszám, vagy szerződés folyószámlaszám), vagy a csekken van egy "megbízóazonosító" nevű számsor, van ahol az kell. Ha nem tudod, legegyszerűbb az utalasnál közleménybe beírni a csekk "közlemény" rovatában lévő összes szöveget, plusz a megbízóazonosítót.

P1sty 2020.06.26. 18:23:53

@R2D2 & C3PO:
Csoportos beszedésre lehet értékhatárt is beállítani, ami fölött nem teljesül.
Érdemes a havi legnagyobb összeg kb. 1,5 szeresére beállítani, azt még ha leveszik, nem túl nag, érvágás, csak kellemetlenség utánajárni, és kicsi a valószínűsége, hogy valami jogos, de mégis szokatlanul nagy öszegű számla nem teljesül.
Azt is meg lehet adni, hogy a szolgáltató tudjon-e a felső limitről, vagy ne. Ha nem tud róla, akkor lehetséges az, hogy egy jogos, de nagy számla nem teljesül, és a szolgáltató nem szól róla neked, csak amikor már követeléskezel. Ha viszont tud a felső limitről, akkof a legtöbb külön postai levélben értesít, ha ennél nagyobbat akar levenni.

szelidorzo 2020.06.26. 20:41:43

@kulup: Ez addig igaz, amíg valamelyik szolgáltató nem hibázik.
Nekem anno a MATÁV ( volt ilyen) kb 94-ben 30 ezer forint körüli összeget akart levonni a számlámról. Szerencsére nem volt rajta annyi hiányzott pár százas hozzá, így nem sikerült. De ha lett volna rajta akkor az egész havi pénzem lenyúlják a hibás számlával. Vissza pedig ezek nem utalnak, azt mondják majd lefogyasztom. Kérdés mit ettem volna egy hónapig. Na azóta nncs automata fizetés.

kulup 2020.06.26. 20:54:57

@szelidorzo: Amint írtam is, a csoportos negbízás jól kontrollálható. Nekem e-számlám van mindenhol és a valós terhelés előtt 2 héttel benyújtják a banknak a megbízást. Erről kapok e-mailt amiben az összeg is szerepel. Ha túl sok, bemegyek a netbankba és letiltom. Nem tudnak többet levonni, csak észnél kell lenni.

Lehet, hogy van olyan szolgáltató, amelyik nem nyújtja be előre, nem tudom. Nálam az elmű, a digi és a díjbeszedő biztosan.

kulup 2020.06.26. 20:59:13

És akinek a csoportos beszedés pénzbe kerül, az keressen másik bankot. Van olyan csomag, ahol ingyenes minden, az utalás is és a kártyának sincs díja.

Shirkan 2020.06.29. 11:59:10

@efi:
Nem elég egyszer beállítani. Pl. bár átalányt fizetek, nekem a villany és a gáz havonta más összegű. Gondolom a naptári napok függvényében változik.
Egyébként meg nem tök mindegy ki hogyan fizeti a rezsijét. Ha valaki postára akar menni, akkor menjen. Nem azokat fogja hátráltatni, akik elektronikusan rendezik ezt.

P1sty 2020.06.29. 18:39:38

@Shirkan:
A csoportos beszedés pont ebben különbözik a havi rendszeres utalástól, hogy az összege változhat.
A szolgáltató mondja meg a banknak, hogy adott hónapban mennyit akar levonni, és ha ez az általad beállított limit alatt van, akkor a bank teljesíti, ha nem, akkor nem.
Tulajdonképpen ez egy inkasszó, azzal a különbséggel, hogy állíthatsz be limitet.
www.csoportos-beszedes.hu/miert-jo-a-csoportos-beszedes/
süti beállítások módosítása