Felújítási tippek panellakásokhoz!

Elérkezett az idő, hogy a panellakásodat egy kicsit átalakítsd és felújítsd? Ha épp a lehetőségeidet próbálod feltárni, akkor a legjobb helyen jársz!

panel_panellakas_felujitas_atalakitas_tipp_trukk_otlet.jpg

A panellakások egy letűnt kor, elavult maradványaiként élnek sokak fejében kívülről és belülről egyaránt, pedig az az igazság, hogy gyönyörű szép és modern otthonok formálhatók belőlük, amik után nyálcsorgatva epekedhet, aki csak meglátja. Ehhez azonban kisebb-nagyobb átalakításokra van szükség.

Lakást felújítani mindig nagy falat, érdemes évekkel előre gondolkodni és amit lehet egy kosszal megcsinálni. Mielőtt bármit is megrendelnél vagy megvásárolnál érdemes praktikus tippek és esztétikailag előnyös megoldások után kutakodni. Ezzel el is érkeztünk a mostani cikkünkhöz, ami olyan ötleteket szed össze, amik jó szolgálatot tehetnek, ha beleveted magad a panellakásod korszerűsítésébe.

Nyílászáró csere/felújítás

A bejárati ajtó az első, amit a hozzád érkező vendégek meglátnak, így az otthonodról kialakított első benyomás kardinális pontja. Ha nem feltétlenül szeretnéd cserélni a régi, fa bejárati ajtót, a lefestése egy tetszetősebb színre egy olyan tanács, amit meg kellene fontolnod.

A beltéri ajtókkal is hasonló a helyzet. Ha túl költségesnek érzed a leváltásukat, akkor dobd fel őket házilag. Mielőtt szomorúan megcsóválnád a fejed, hogy neked üvegbetétes ezer éves panelajtóid vannak, szólok, hogy ők sem menthetetlenek. ;) Csak el kell döntened, hogy az üveget cserélteted le benne vagy legyen a jövőben teljesen üvegmentes.

7637c29cea5ab4ed3041c10dc2041d38.jpg

A régi beépített szekrénynek mennie kell!

Minőségéből és állapotából adódóan csak nagyon ritkán lehet érdemes megmenteni a panellakások ikonikus előszoba szekrénysorát. Helyette inkább egy világos színű, mai szemmel is tetszetős beépített szekrényt érdemes a helyére választani.

Ha azonban a tágas terek (és kevés holmi) elkötelezett híve vagy, akkor néhány kisebb cipősszekrénnyel és falra fúrt kabát akasztóval is felválthatod a korábbi monstrumot. Nem kevés helyet spórolva a korábbiakhoz képest és még a pénztárcádnak sem kell majd remegni.

27421079_bebe04b86502b3e682f1306bb321fe2a_wm.jpg

Lebegő WC csésze

Na, nem az ufókra kell itt asszociálni, hanem a fali WC kagylókra. Kétségtelenül impozáns megjelenést nyújt egy mesésen felújított fürdőszobában. Ez a fajta elegancia a megfizethető kategóriába tartozik, de nagyot dob a lakás látványvilágán és értékítéletén.

Burkolatok cseréje

Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy milyen sokat számít az évtizedek óta ott lévő szőnyegpadló és régi linoleum padló cseréje, ha panellakás felújításról van szó. Válassz egy szemrevaló és praktikus burkolatot és közben ne feledkezz meg a burkolatváltásnál futó küszöb modernizálásáról sem!

Gondolj a konnektorokra és kapcsolókra is!

Általában csak akkor veszünk róluk tudomást, amikor valamit feltennénk tölteni vagy, amikor a kezünkben marad a műanyag villanykapcsoló egy darabkája. Pedig egy tipp-toppra felújított lakás esetében bizony kirívó egy megsárgult konnektor vagy óvidatú villanykapcsoló, bármilyen apróságnak tűnik is első hallásra.

Ha nem szeretnél fúrkálni, akkor válaszd a falba süllyesztett konnektor és kapcsoló helyett a kissé buckósabb, de kevésbé problémás testvérét.

Most pedig emeld a tekinteted magasabbra! Ez az! Na mit látsz?

Menthető a függönykarnis?

A hölgyek tudnak csak igazán felszisszenni, amikor meglátják a korható, félig leszakadt függönysínt, rozsdás függönycsipeszeket és az ezt eltakarni szándékozó "díszlécet", mert bizony ilyen fogadtatásra jobb lelkileg felkészülni egy régi panellakás esetében. Egy felújítás költségvetésében elenyésző részt tesz ki ennek a részletnek a helyrehozása, mégis sokat számít, amikor elkészülsz az átalakításokkal.

ka-10-karnis-02.jpg

Álmennyezet és csillagos égboltot idéző világítás

A modern otthonok egyik legfelkapottabb részlete az álmennyezetbe épített sok-sok mini spot/ledégővel tarkított plafon. Egy csipetnyi fantáziával igazán egyedivé alakzatok is kreálhatók a plafonra. A végeredmény pedig magáért fog beszélni.

Falbontás

A panellakások esetében a fő falak teherhordó falak, viszont a válaszfalak (ami a te két helyiséged között van), már nem feltétlenül, így többnyire megbonthatók. Ha szeretnéd a kisebbik szoba ajtaját átrakni másik oldalra vagy a hallt kötnéd össze (mondjuk gardróbként) a hálószobával, akkor van rá esélyed, hogy sikerülhet a terved. Egyeztess egy statikussal és érdeklődj utána, hogy milyen engedélyek fognak kelleni!

Modern faldekorációs trendek

Manapság nagy divatja van a szobák csak egy-egy falát erősebb színekkel, geometriai motívumokkal vagy csillogós tapétával dekorálni. Ha az álmennyezet kevésbé nyerte el a tetszésedet, akkor a szoba falainak és mennyezetnek a találkozási vonalára még mindig tehetsz hungarocellből készült díszlécet, ami feldobja a szoba hangulatát.

ab1ed0039d6c0da6d42024698a36a557.jpg

Mielőtt azonban nekiesnél a festésnek gondolkodj el rajta, hogy a lakás elavult vezetékeit nem lenne-e jobb most kicserélni, mert nagyon fogod bánni, ha későn jut eszedbe.

Konyhai tárolók átgondolása

Egy régebbi konyhaszekrényt is jelentős kiadás megtakarítással fel lehet újítani, ha csak a front ajtókat/lapokat cseréled le vagy fested át.

5e364678088777482a05e7a8671292bc.jpg

Külföldön terjedőben van, de hazánkban egyelőre még csak kevesen vállalják be a nyitott polcos tárolást. Ha neked szimpatikus ez a fajta háztartás rendezés, akkor bizony anyagilag nagyon jól jársz a felújításkor. 

Konyha máshol? Miért ne?!

Amerikai konyhás nappali

Szólnak bőven érvek az amerikai konyhás nappali mellett és ellen is, de tény, hogy sokan szívesen laknának olyan panellakásban, ahol ez már kialakításra került. Egyes panelek elrendezésénél a nappali mellet közvetlenül található egy hall, ami tökéletes otthont nyújthat egy konyhának némi átalakítás után.

17474455_1254226224626403_1157963639_o.jpg

De akkor mi legyen a konyha régi helyén?

Erre a kérdésre több helyes válasz is létezik, például lehet belőle egy új(abb) félszoba. Ebből szobából aztán kialakításra kerülhet egy gyerekszoba, dolgozószoba vagy akár vendégszoba is. Kinek-kinek mire van épp égető szüksége.

Persze van egy további csábító lehetőség is...

Ablakos fürdőszoba

A panellakások hírhedten picike fürdőszobával rendelkeznek, amit a konyha áthelyezése tökéletesen tud orvosolni. Kényelmesen tágas és nem utolsó sorban ablakos fürdőszoba varázsolható a helyén. Jól hangzik ugye? Minden esetre a szomszédok kíváncsi tekintete elől érdemes lesz megfelelő függönyről vagy ablakmatricáról gondoskodni...

Beépített vagy nyitott erkély legyen?

Egyéni ízlés kérdése is, hogy ki melyiket preferálja. Persze van az úgy, hogy a lakásod kilátása vagy a ház előtt menő hangos forgalom egyértelműen megbillenti a mérleget valamelyik mellett, így a szíved mellett a füledre és a szemedre is támaszkodj a döntés során!

Akárhogy is határozol a kérdésben, némi törődéssel, jól megválogatott anyagok használatával és szépérzékkel, látványos és előnyös kuckót hozhatsz létre a panellakásod sarkában.

panel_panellakas_felujitas_atalakitas_tipp_trukk_otlet_2.jpg

A fenti kérdések átgondolásával, megfelelő bútorok és lakástartozékok kiválogatásával, valamint ízléses dekorációs elemek használatával vérbeli álomotthont teremthetsz a sokak által méltatlanul leszólt panellakásból is.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

A képek forrása: 1,2,3,4,5,6,7

2 komment
2020-06-28 21:08:31 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr815739914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

báró Csekonics 2020.06.29. 15:51:06

"álmennyezetbe épített sok-sok mini spot/ledégővel" kb. minden második felújított panel ilyen - hál'istennek már kezd kifulladni / kifutni ez a trend, ahogy autóknál is a csavart küszöb és alatta az UV neon.

Nancsibacsi 2020.06.29. 16:57:44

Egy lakás nem házasság, szóval nem biztos hogy érdemes ilyen "csináljunk amerikai konyhát", stb típusú átalakításokba belekezdeni. Már csak azért sem, mivel egy amerikai konyha csökkenti a szobák számát (3 szobásból lesz 2 szoba + amerikai konyhás) - márpedig elég sok vevő olyan lakást keres, amiben maximális számú embert lehet elhelyezni (egyetemisták, munkások). Szóval egy amerikai konyhás, meg fürdőszoba-konyha egybenyitása nagy fürdőnek manőverrel eljuthatunk oda, hogy mocskos sok pénzből csinálunk egy olyan lakást, amit annyiért se fognak megvenni, amennyiért felújítás előtt megvettük.
süti beállítások módosítása