Tengerimalac tartási tudnivalók leendő gazdiknak

Tengerimalacokkal bővülne a család épp karácsony tájékán? Mielőtt belevágsz olvasd el az itt összefoglalt alapvető tudnivalókat és dönts felelősen!

tengerimalac_tartas_gondozas_felszereles_kellekek_tap_tudnivalok_boritonak_2.jpg

Kis állatot kapni az egyik legnagyobb öröm, ha és amikor a leendő tulajdonos felkészült rá és képes hosszútávon is megfelelően gondoskodni róla, arról nem is beszélve, hogy csak akkor igazi a mosoly ha pont olyan állatkára vágyott, mint ami a fa alá került. Karácsonyra még mindig népszerű ajándék élő állatot ajándékozni, de sajnos a menhelyi és állatvédelmi statisztikák azt mutatják, hogy a fa alá kerülő állatok jelentős része már az új évet/húsvétot sem tölti a gazdáival.

 Annak érdekében, hogy a család új legjobb barátja és te is boldog lehess nincs másra szükség, mint az előzetes felkészülésre mind elméleti, mind gyakorlati oldalról, egy reális ön-; és környezetértékelésre, valamint az ideális kedvenc megtalálására és családba adoptálására.

Ez a cikk most azoknak szól, akik úgy érzik, hogy a tengerimalacok cuki fizimiskájáért dobban meg a szívük és velük szeretnék a közeli jövőben bővíteni a családot. A lenti tengerimalac ismertető egy átfogó képet hivatott adni a tengerészek életéről, minden apróságra nem tudtunk kitérni. 

tengerimalac_tartas_gondozas_felszereles_kellekek_tap_tudnivalok_boritonak.jpg

Mit kell tudni a tengerészekről

A tengerészek 6-8 évig is élnek, így aki ilyen kedvencet szeretne hosszútávú gondoskodásra készüljön.

Az egyik legfontosabb  tudnivaló, hogy tengerimalacot soha nem tartunk egyedül! A tengerimalacok rendkívüli módon igénylik fajtársaik társaságát. A személyiségük azonban olyan különböző tud lenni, mint az embereknél, így nem jön ki minden malacka minden fajtabélivel. A legjobb párosítás az ivartalanított hím, akire felnéznek a többiek és 1 vagy 2 lány malacka társaságnak.

A tengeri disznók nappali állatok ellentétben sok más házikedvenccel, így biztos lehet benne, hogy nem fogsz unatkozni mellettük és mindig lesz műsor, amikor hazaérsz a melóból.

A tengerimalacok nagy divat mániások, bár a gúnyájukat nem cserélik le soha, de valaki a hosszú egyenes vagy épp göndör bundára, mások a trendi rövidre, a többiek pedig a szemérmetlen pucérságra voksoltak. A bunda színében sincs egyetértés közöttük, a fehértől a feketéig, az egyszínűtől a tarka-barka szőrig minden van a palettán.

tengerimalac_tartas_gondozas_felszereles_kellekek_tap_tudnivalok.jpg

Milyen viselkedésre lehet számítani egy tengerimalactól?

Mivel a tengerimalac zsákmányállat a természetben, így alapvetően a betojik táborát erősíti és ha fél a menekülést választja. Jó hír, hogy finomságokkal, lassú kényeztető mozdulatokkal és türelemmel hamar be lophatod magad a bizalmába és akkor az öledben is szívesen nyújtózkodik és együtt nézhetitek a TV-t.

A tengerészek csak nagyon ritka esetben folyamodnak harapáshoz, de persze ez nem jogosít fel arra, hogy enged a gyerkőcnek nyomorgatni a malackát!

A tengerészek kommunikatív állatok, a vacsora idejére hangos visítással hívják fel a figyelmed, kuttyogással engedik magukat dögönyözni, ha már te vagy a személyes masszőre és berregős fenék rázással csapják a szelet a disznó hölgyeknek. Tapasztalt gazdiként minden hangot tudsz majd azonosítani és egyből tudod majd, mit akarnak veled közölni, de ha téged zavar a lárma, akkor inkább az akvárium a neked való.

Mivel sokan próbálják együtt tartani más állatokkal itt kell megjegyezni, hogy tengerimalac csak és kizárólag tengerimalaccal tartható együtt. Sem a hörcsög, sem a törpenyúl nem jó lakótárs, mert más lakhely, berendezés és étel igényük van és a méretbeli különbség is veszélyes lehet.

Így néz ki az álomotthon malacéknál

Két malackának minimum 50x100 cm-es ketrec kell, 3 disznó pedig minimum 120-as lakhelyen röfög boldogan. Ez a szám a minimum, ennél csak nagyobb helyen lehet tartani, függetlenül a kereskedésekben kapható mini börtönöktől. Bár első ránézésre nem feltételeznénk tömzsi kis állatkáinkról, de bizony jól ugranak. A ketrecükbe ezért házilag érdemes emeletet barkácsolni, amit a fiatalok és a nyugdíjas korú malackák kivételével feljáró nélkül is kényelmesen tudnak majd használni, ha ideális magasságra teszed.

130829527_2270578266411830_9198396745930461516_n.jpg

A felszerelést illetően bújó, házikó mindenképp kell majd lehetőleg több is. Ha már itt tartunk egy kis állat fotelt és függőágyat sem vetik meg, ha lustizásról van szó. 

A szénarács azért hasznos, mert azt a szénát, ami lepotyog (vagy ledobálják mert sárga és nem finom szénaszál) és lepisilik már soha nem fogják ők sem elfogyasztani, így pazarlással is meg lehet őket vádolni.

tengerimalac_tartas_gondozas_felszereles_kellekek_tap_tudnivalok_1.jpg

Tévhit, hogy a tengerimalacnak nincs szüksége vízre. Mondjuk olyan szempontból igaz, hogy fürdetni azt nem kell és úszni is szívből utál, de ivás céljából tegyél be neki golyós (vagy kevésbé csöpögő) csapos itatót.

A ketrecet illat és pormentes faforgáccsal borítsd a számukra és/vagy almozásra készült fa pellettel, utóbbi esetben kötelezően borítandó műanyag fürdőszoba szőnyeggel. Igen jól olvastad, bármilyen meglepő is. Azért javasolják így az almozást a hozzáértők, mert a tengerimalacok lába sérülékeny és a pisis, durva talaj kikezdheti, de a műanyag fürdőszoba szőnyeg könnyen takarítható (seprűvel összeszedhető 1 perc alatt a kaki róla) és bizonyos mértékig beszívja a pisit (nem lesz olyan a malacka), amit a nagytakarításkor kimoshatsz belőle.

83515739_1903340456468948_8423217460651491328_o.jpg

Ha már felszerelésnél tartunk legyen otthon egy körömvágó csipesz is, mivel azt is használni kell időnként, de azért azt nem kell betenni a ketrecébe.

Amire egyáltalán nincs szükségük (mégis árulják számukra is): futókerék, fogkoptató, mézzel összeragasztott magos rágórudak.

Így kapcsolódnak ki malacék

A házibuliról gondoskodnak ők maguk, abban nem kell a segítséged, de azért tudsz nekik kellemes szórakozásról gondoskodni. Imádnak például a folyosón/szobában egy biztonságos, elkerített helyen sétálgatni és azt felfedezni. Ilyenkor gyakran vonatkoznak együtt (sokkal cukibb mint az esküvői lagzikban éjfélkor, de hasonlóan képzeld el). Ha alagutakból és más terepakadályokból útvesztőt készítesz nekik, tegyél a labirintus néhány pontjára finomságokat.

A WC papír gurigába tömködött széna csomót is élvezettel húzkodják ki.

74338265_1763283047141357_3631820896638861312_o.jpg

Mivel etessük tengerimalacunkat?

Rágni vagy nem rágni? Ez nem lehet kérdés! Mini disznóid nagy füvesek lesznek, de őket a rendőrök tuti nem fogják lesittelni ezért és ez még az egészségüknek is elengedhetetlen. Időről-időre gondoskodhatsz nekik por, benzingőz és pisi mentes friss fűről, de a finom, illatos, zöld széna a kedvencük. Abból hihetetlen mennyiséget fogyasztanak, és kötelezően mindig kell legyen előttük. Azért ekkora zabások, mert megállás nélkül nő a foguk és így tudják koptatni, ha túlnő nekik (vagy elferdül) akkor az nagy fájdalommal jár és orvosi segítség nélkül az életükbe is kerülhet.

Ahhoz, hogy megkapják a szervezetüknek szükséges tápanyagokat, tengerimalacoknak kifejlesztett táppal is etetni kell őket, de alaposan meg kell fontolni a választást, mert sajnos sok olyan táp van forgalomban, amin bár tengerimalac fotó díszeleg közelebb áll a madáreledelhez és inkább csak árt nekik (pl. kukoricaszemek és hántolatlan szotyi van benne).

Nassolnivalóként friss zöldséggel is kínálhatod őket, de figyelj oda, hogy pontosan melyik zöldség mehet és melyik nem és mekkora mennyiségben, hiszen ez csak nasi nem pedig a fő táplálék.

66434674_1654365304699799_782179072917635072_o.jpg

Milyen gyakran kell takarítani a helyét?

Most, hogy tisztáztuk, hogy kis torkosunk éjjel-nappal tömi a fejét, ne legyen kétséged afelől sem, hogy ami bemegy elől az ki is jön belőle hátul. A tengerimalac sokat kakil, ezért különösen fontos, hogy rendszeresen takarítsd a helyét. Sokszor akár reggel és este is érdemes kakimentesíteni a ketrecét és hetente legalább egyszer teljes kégli pucolás is kell.

Azt az apróságot említettem már, hogy disznóéknál normális egy-egy frissen kipottyantott kakit újra elfogyasztani? Neked ez undi, neki ez szükségszerű, de ne aggódj szemérmesen intézik az ilyesmit, viszont tutira nem eszi meg mindet, szóval marad a takarítás.

tengerimalac_tartas_gondozas_felszereles_kellekek_tap_tudnivalok_2.jpg

Ebből a cikkből is jól látszik, hogy bár tengerimalac pajtásunk apró termetű a boldogság és az elfoglaltság, ami vele jár elég jelentős. Gondold át a fent olvasottakat alaposan és mérlegelj, hogy vajon neked (vagy a rokonodnak) valók-e.

Mielőtt bármilyen házi kedvenccel beállítanál bármelyik szerettedhez is, mi azt tanácsoljuk, hogy inkább helyettesítsd egy plüss állatkával és egy kártyára írt szöveggel, hogy "Pont ilyen társat fogunk kiválasztani együtt az ünnepek után közösen". Hidd el a meglepetés értékéből mit sem fog levonni és még idő is lesz felkészülni az új családtag fogadására.

A másik szuper lehetőség, hogy jelentkeztek ideiglenes gazdinak és ilyen formán belekóstoltok a tengerimalac tartásba és ki tudja talán annyira elvarázsolnak ezek a bájos szőrgombócok, hogy vissza se akarjátok majd adni őket.

Az ideiglenes és végleges örökbefogadásra van lehetőség a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesületen keresztül, ahol további fontos tudnivalókat is olvashatsz róluk. A képek is az ő facebook oldalukról származnak. :)

Ha te a hörcsögök, a törpesünök vagy az akvarisztika felé hajlasz inkább, akkor az a jó hírem, hogy róluk már korábban készült cikk, amit ide és ide és ide kattintva érhetsz el.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

1 komment
2020-12-10 12:39:00 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9016322590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2020.12.11. 15:09:38

Hasznos és jó cikk, nagyon köszönjük! Trendi stílus, vicces szavak :) tényleg szórakoztató. A nyelvtani hibák ellenére is :)

Szívesen olvasnék hasnlót kutyáról, macskáról, madárról is. Egyáltalán nem triviális, gyerekeimnek pl teljesen új infó, hogy a kutya kakil, nagy kutya nagyot, és nagyon húzós összeszedni, a kertet kinyírja.
süti beállítások módosítása