Hálás köszönet a társasházi kis kertekért!

Társasházi lakóként is lehet öröm a kertészkedés. Különösen, ha láthatod az arra sétálók boldog mosolyát és van aki szavakkal is elismeri a munkádat.

kozossegi_kertek_tarsashaz_viragok_gondozas_ultetes_problema_2.jpg

Lassan tavaszodik, egyre jobb az idő, éled a természet. A kerti munkák megkezdődtek, de ne hidd, hogy ez csak a házban élők kiváltsága! Sok helyen van lehetőség társasházi lakóként is megművelni egy picike földet, inkább az élvezetért, a saját és mások életének megszépítéséért, semmint a belőle származó haszonért.

Egy medve olvasónk juttatott el hozzánk egy szívhez szóló levelet, amiben felhívja a figyelmet arra a csodára, ami a társasházak tövében növekszik. Olvassátok el ezeket a nem mindennapi sorokat!

"Tisztelt Házmestermedve!

Régóta követője vagyok az oldalnak és szeretnék most én is megosztani néhány gondolatot, veled és az többi olvasóval. Nem tudom, hogy a covid okozta kényszer bezárkózás, a belső motiváció vagy az egymással versengés a lépcsőházak között hozta létre, de a környékünkön egyre szebbek a társasházak oldalai. Igaz nem sok, alig pár négyzetméteres zöld felület van csak a négy illetve tízemeletesek tövében, de ez pont elég volt néhány lelkes lakónak. Azt vettem észre, hogy néhány éve még egyetlen kis kert sem volt a környékünkön, most viszont a környező utcákban tavaly óta gombamód elszaporodtak a bejárat melletti virágágyások, amiket már most csinosítgatnak, így tavasz elején is. Több idősebb úr és nyugdíjas hölgy összefogva ápolja és féltő gonddal nevelgeti a virágokat, amiket ide ültettek el. Egyik-másik helyen a növények mellett még picike kerítést és műanyag dekorációs mütyüröket is tettek ki, hogy még mutatósabb legyen. Számomra mégis az a csodálatos ezekben a kertekben, hogy akik eddig szinte mindig a padokon ücsörögtek, most egymást segítve, ki amiben tud, alakítgatja ezt falatnyi édent. Egyszerűen csodálatos, amit alkottak! Öröm sétálni a környéken, mindig van valami újabb csodálnivaló! Egyszer még szemtanúja is voltam, ahogy valaki vitt a kertészkedő hölgynek elültetni való virágot. 
Elég már a panaszkodásból, rossz hírekből, gonosz szavakból. Az ilyen szépségre, összefogásra van szükség, ami melegséggel tölti el az arra járók szívét! Több kedvesség, odafigyelés és jó szándék kell a világba.
Isten áldja Őket a szorgos kezük munkájáért! Remélem eljut minden hasonló kertet ápolóhoz a levelem a Te segítségeddel és megtudják, hogy hálásak vagyunk mindazért, amit értünk is tesznek!

Üdvözlettel: Gertrúd"

Mint tudjátok mindenfajta társasházi témában hozzánk érkező levélnek nagyon örülünk, de az ehhez hasonló levelek, igazi lélekmelengető kincsek. Gertrúddal egyeztetve a leveléből kivettük azt a pár szót, aminek köszönhetően jobban be lehetne azonosítani, hogy hol lakik. Ez a levél annyira gyönyörű, hogy mindenkihez kell szóljon, mindenki legyen a címzettje, aki csak egy kapavágást is csinál a társasháza melletti területen.

kozossegi_kertek_tarsashaz_viragok_gondozas_ultetes_problema_1.jpg

Lehet magánkerteken kívül is mesés virágágyásokat létrehozni a közösség legnagyobb örömére, mert bár a szkeptikusok csak arra tudnak gondolni, hogy léteznek szándékosan rongáló emberek és úgysem fog működni, azért van példa az ellenkezőjére is.

Ha kedvet kaptál te is a társasházad melletti terület megművelésére, akkor mindenek előtt meg kell tudnod, hogy kihez tartozik jogilag a kinézett föld. A társasház alapító okirata jó nyom, hogy kiderüljön, hogy a társasházé-e vagy az önkormányzaté. Ha az előbbi, akkor a közös képviselőt felkeresve (pandémiás helyzeten kívül közgyűlési határozatban kimondva) engedélyt kaphatsz a felvirágoztatásához.

kozossegi_kertek_tarsashaz_viragok_gondozas_ultetes_problema_3.jpg

Amennyiben az önkormányzat területére vetettél szemet, akkor a helyi önkormányzathoz fordulhatsz azzal a kéréssel, hogy szeretnéd növényekkel beültetni és gondozni az adott sávot. Bármelyikről is legyen szó, nagy valószínűséggel örömmel fogják az áldásukat adni a tervedre, de azért előbb kérdezz rá, nehogy később gond legyen belőle!

Peti Sándor: Az árva lyány című versének részletével búcsúzom most tőletek.

"Szeresd a virágot
És ne féltsd szívedet,
Mert, ki ezt szereti,
Rosz ember nem lehet;
 
A virág s az erény
Két atyafi-gyermek,
Egy szívben egymással
Nem ellenkezhetnek.
 
Tudod, mi a virág?
A földnek jósága;
Tudod, mi a jóság?
A lélek virága."

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2021-03-29 13:46:09 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1116476222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása