Muszáj termet bérelni a közgyűlésekhez?

Ki ne szeretné, ha több pénz maradna a háznál?! Tényleg  elengedhetetlen a terembérlés a közgyűlések megtartásához? Olvasd el és kiderül! ;)

kozgyules_problema_gond_megtartas_tarsashaz_cikk_tipp.jpg

Olvasónk egy ötlettel kapcsolatban keresett meg minket, ahol talán meg lehetne nyirbálni a társasházi költségvetés kiadás oldalát. A spórolás jegyében érkezett tehát egy társasházi kérdés, amit ebben a cikkben örömmel megválaszolunk. A kérdés roppant egyszerű, mely így hangzik:  "Szükséges a szomszédos iskolából a terembérlés a közgyűlések megtartásához?" Apró részlet volt csak a kérdéshez fűzve, hogy egy picike, négy lakásos társasházról van szó.

Ha nagyon tömören akarnánk megválaszolni a kérdést, akkor azt mondanánk, hogy nincs olyan törvény, ami kimondja, hogy elengedhetetlen a terembérlés a közgyűlések megtartásához, tehát nem szükséges. Ez igaz a pár lakásból álló társasházakra és a sok lakót magába foglaló társasházakra is.

Ha pl. sikerül a lakóknak megegyezni, hogy valamelyikük otthonában tartsák a közgyűlést az is teljes mértékben kivitelezhető. Szóval itt lehetőség a kérdező számára, hogy a jószomszédi viszonyt tovább ápolva pénzt is megtakarítson a társasháznak. :)

kozgyules_problema_gond_megtartas_tarsashaz_cikk_tipp_2.jpg

De mint a legtöbb esetben itt is következik egy de. Nagyobb létszámot magába foglaló társasházak esetében, esetleg egy belső udvar vagy a ház mögötti füves terület jöhetne szóba, hol kényelemesen elfér(het) ennyi ember. (Ugye ti is jártok közgyűlésre? Elvégre a ti életeteket és vagyonotokat érintő fontos kérdésekről döntenek a közgyűléseken, erről nem szabad megfeledkezni!)

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem a szabadban, udvaron szokás tartani a közgyűlést, miért kell terembérletre "szórni" a pénzt?

Hát azért mert:

  • Az udvaron korlátozottak a leülési lehetőségek (gondolni kell az idősebb, terhes, egészségügyi gondokkal küzdőkre stb. is, még ha a fiatalság esetleg vállalná is az 1-2 órás álldogálást). Ehhez persze lehet székeket lehordani, bérelni de akkor ugye megint ott vagyunk, hogy újabb probléma, újabb nehézségek, újabb szervezés, újabb esetleges költségek.

kozgyules_problema_gond_megtartas_tarsashaz_cikk_tipp_1.jpg

  • A közgyűlést jóval a megrendezés előtt kell kihirdetni, az időjárás meg változékony. Akár jégeső van kint, akár fúj a szél és sötétedik, akár 50 fok van árnyékban, a közgyűlést nem olyan egyszerű áttenni és mindenkinek az új időponthoz igazítani a napirendjét.
  • Ha nem áll rendelkezésre belső udvar, akkor a társasház kényes ügyeit, akár anyagi akár más természetű, a nagyvilág kíváncsi füle hallatára kellene megvitatni a lakóknak. Ez kellemetlen és nem is túl biztonságos, ellenben vonzza az arra járók figyelmét.
  • Nem rendezett körülmények között az emberek figyelme is gyakrabban elkalandozik így kimondható, hogy sokkal kevésbé lenne hatékony a ház mögötti fűben tartani egy terem helyett a közgyűlést. (Gondoljunk csak a váratlan találkozásokra, ahogy Gizi néni egy rég nem látott ismerőst pillant meg a szemközti járdán és boldogan köszöntik egymást és szóba elegyednek a közgyűlés alatt.)

A fentiek fényében a lakóknak lehetőségük van a közgyűlés helyszínét megválasztani úgy, hogy az megfeleljen a lakóközösség elvárásainak. Terembérlés nélkül, a szükséges kompromisszumok gyakran meghaladják a kívánt előnyöket, így érdemesebb más pénzmegtakarító ötletekhez fordulni.

Várjuk a ti véleményeteket és tapasztalataitokat is a témában, írjátok meg ti hol szoktátok tartani és min változtatnátok a közgyűlés helyszínével kapcsolatban!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2022-05-11 11:44:34 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2017824067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erol 2022.05.12. 21:20:45

Ez érdekes felvetés, nem is tudtam, hogy termet szoktak bérelni. Én eddig 3 különböző kerületben laktam társasházban, de mindig az udvaron tartottuk a közgyűlést, fel sem merült a bérlés. Ez valami nagyon elit dolog lehet,szerintem keveseket érint, jellemzően a tehetőseket. Nekik meg gondolom ez nem tétel.

body_andras 2022.05.12. 22:10:15

Nálunk 9 lakással, néha a lépcsőházban voltunk, néha valamelyik jóember lakásán. 9 tulajdonosból 5 összefogott egy kis érdekszövetségbe, hogy a közös költséget lehetőleg semmi hasznosra ne fordítsuk, csak az ő személyes problémáikra, de legfőképp kis léptékű számviteli csalásra.

Billy Hill 2022.05.25. 22:31:53

Innovatív megoldás 40 lakásos (10 emeletes) panelházból: Legyen a lakógyűlés a Z-alakban futó földszinti folyosón, a lifttől egyik és másik irányba különállva. Aztán ha bárki felszólal, azt a megjelentek ca. 49%-a nem is látja, csak a hangját élvezheti. Brilliáns, és már vagy 20 éve így szervez"zük". :-)

U. i. Lakógyűlésekhez javasolt 2021-es hanganyag: www.youtube.com/watch?v=dmJbv7QrRrY
süti beállítások módosítása