11 jó tanács, hogy ne tudjon átverni az albérlet kiadója

A mai világban virágzik az albérlet piac, sokan akarnak kiadni és még többen kivenni. Sajnos ahol nagy tömeg, hiába minden igyekezet, megjelennek az átverők, azok akik a másik embert átverve akarnak haszonra szert tenni. Az albérlet kiadás és bérlés sajnos ideális táptalaj az átverésekhez könnyű minden szépet és jót állítani egy-egy lakásról, és nehéz kiszúrni a rossz szándékú egyéneket, de most olyan praktikák következnek, amik ebben nyújtanak segítséget.

alberlet_kereses_2.jpg

Nem véletlen, hogy egyre többen írtok nekem és kértek arra, hogy legyen cikk a leggyakoribb albérletes csapdák elkerüléséről. Kérésetek számomra parancs, így hát itt vagyok az első adag medvesegítséggel!

Miből származnak a leggyakoribb problémák az albérlő és tulajdonos között?

  • szándékos átverések (minél gyorsabban, minél több pénzt akar, nem feltétlen tiszteségesen)
  • félreértések (ezért érdemes mindent többször megbeszélni)
  • kommunikációs hiányosságok (például, hogy egyáltalán nem beszéltek adott dolgokról, mert azt gondolja valamelyik fél, hogy “az úgyis egyértelmű” - nem, nem az)

A közös ismerősök ereje - Tudj meg mindent az albérlet tulajdonosáról!

Nem is kell jobb információforrás a lakás tulajdonosáról, mint egy közös ismerős kettőtök között. A facebook ilyen szempontból fantasztikus, néhány kattintás alatt kilistázza, hogy kinél tudsz érdeklődni. Bizony megér egy telefont, hogy mondja már el, mit tud, mennyire ismeri az adott személyt. Minél több helyről tudod leinformálni, annál biztosabb, hogy nem lesz gond.

Ne higgy el mindent! Kérdezd meg a lakókat!

Amikor mész megnézni a lakást és nem jó a lift, biztos lehetsz benne, hogy az a mondat el fog hangzani, hogy "Ilyen szinte soha nem fordul elő és holnap jönnek megszerelni". Ha igaz, akkor nagy pechje van a lakás kiadójának, de legtöbbször ezek a mondatok nem fedik a valóságot.

Az a legjobb, ha ilyenkor "véletlenül" összefutsz egy házban lakóval és érdeklődsz a liftről. Abban az esetben, ha ő azt állítja, hogy már fél éve rossz a lift, érdemes elgondolkodnod, hogy vajon mi mindenben szépített még a bérbeadód.

alberlet_kereses_6.jpg

Fordulj nagy múltú közvetítőhöz!

Nincs olyan módszer, ami 100%-os garanciát nyújt a csalók ellen, de ha egy öreg róka medve kategóriás ingatlanközvetítő irodához fordulsz, jobb esélyed van arra, hogy ők már kirostálták a simliseket. Ennek az a hátránya, hogy az ingatlanokat legtöbbször drágábban kínálják a bérlőknek, mert bele kellett kalkulálni a közvetítő járandóságait is. Fontos, hogy az ingatlanközvetítőket is faggasd ki, mert nem mindegyik vállal felelősséget a kiadó disznóságaiért.

Alaposan nézz körül a lakásban, ahová beköltöznél!

Sokan zavarban vannak, ha meg kell tekinteni egy ingatlant és toporognak a bejárati ajtóban, hogy onnan is milyen jól látnak. Egy fenét! Onnan soha nem fogsz kiszúrni semmit, vagy ha igen, az csak égbekiáltó hiba lehet.

Tessék alaposan körbejárni, és megnézni, megfogni, kipróbálni, amit csak lehet! Nyisd ki a csapot, hogy jön-e belőle víz, fogd meg a radiátort (fűtési időszakban) hogy meleg-e?! A tűzhelyen a gázrózsákat is ki tudod próbálni, amivel a gázszolgáltatást és a tűzhely működését is tudod ellenőrizni. A hűtőszekrénybe is bekukkanthatsz, hogy hideg-e, mennyire tiszta, el van-e törve a fagyasztófiók fogantyúja, amit esetleg a későbbiekben megpróbálnak majd rád kenni.

 

Nem azt mondom, hogy jó eséllyel csontvázat fogsz találni a szó szoros értelmében a szekrényben, de ha az erkélyen sok a toll és a madár ürülék, akkor a galambok nagy valószínűséggel már odaszoktak, és neked majd kilakoltatni őket.

alberlet_kereses_7.jpg

Olvasd el a házirendet!

Bár a legtöbb paneltömbben még az első lakók beköltözésekor kialakított házirend van érvényben - ahol nemcsak a nyelvezet, de a benne foglaltak is rég elavultak -, azért érdemes elolvasni. Érhetnek komoly meglepetések is, ha alaposan áttanulmányozod. Hallottam már olyat, hogy egy lakóközösség erősen korlátozta a hétköznapi mosást, a hétvégit pedig egyenes megtiltotta. Az ilyen jellegű megkötésekről gyakran elfelejtenek időben szólni a lakás tulajdonosai, pedig fontosak. 

 

Ha te is szeretnél egy szépen berendezett erkélyt, akkor inspirálódj korábbi írásunkból.

A régi lakó igazi kincs

Ha még benne vannak a kecóban a régi bérlő az kész főnyeremény. Biztos lesz rá alkalom, hogy a körbevezetés alatt vagy utána válthass pár szót a korábbi lakóval úgy, hogy a bérbeadó nem hallgatózik. Kérdezd meg, hogy meddig lakott ott, miért megy el, mire figyelj, mi a véleménye a kiadóról stb.

Persze ha nagyon mocskolódna akkor az ő történetét is érdemes legalább kettővel osztani, mert a verbális sárdobálást sokszor azok csinálják, akik az igazi bűnösök. Minden esetre hátrányod biztosan nem származhat egy kis kérdezősködésből.

A kaució átadásáról papírt kell írni

Amikor átadod a kért kauciót, azt extra körültekintéssel tedd. Számoljátok át az összeget legalább kétszer egymás előtt és írjatok róla papírt. Ügyvéd tud pontos tanácsot adni, hogy milyen formai követelmények szükségesek az érvényességéhez.

Az alap dolgok a két tanú aláírása alatta nyomtatott név, lakcím és személyigazolvány szám gondolom azért nem jelent újdonságot. A pontos összeg és hogy mikor, miért és ki kinek adta át feltétlen szerepeljen. 

Csak a tulajdonostól szabad albérletet kivenni

Hányszor hallani olyan eseteket, amikor a bérlő kiadta a lakást másoknak. Nem is értem hogyan történhet ez meg. Amikor komolyra fordul a dolog és beértek a célegyenesbe, hogy bizony pont azt a lakást akarod kivenni, kérd el a tulajdoni lapot vagy legalább a lakás adás-vételi szerződését. A személyigazolvány úgyis kelleni fog a bérleti szerződéshez, akkor majd az is lecsekkolhatod.

Ha nem az a személy akarja kiadni neked a lakást, mint aki a tulajdonos, akkor inkább hagyd az egészet. Bár létezik olyan, hogy a tulaj külföldön van és a mamája hirdeti a lakást, de ez azért ritka.

alberlet_kereses_12.jpg

Beszélj az összes tulajdonossal, lehetőleg személyesen

A korábbi ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy a lakás összes tulajdonosával beszélj személyesen. Kiderülhet,  hogy a tulajdonos egyik vagy másik tagja nem is tud arról, hogy a lakást meghirdették albérletnek. Csúnya ügyek lehetnek ebből, jobb elkerülni az ilyesmit. Telefonon is beszélhetsz a többi tulajdonossal, de én csak akkor lennék nyugodt ha biztosan tudnám, hogy a megfelelő személlyel tárgyalok. 

Legyen nagyon részletes az albérleti szerződésetek

Az vitán felül áll, hogy muszáj albérleti szerződést kötni, ez a bérbeadónak és bérbe vevőnek is az érdeke. Mindkettőtöket véd, és kiküszöbölitek a szó elszáll tényezőt. Az alábbi pontokat alaposan beszéljétek át a tulajdonossal, és rögzítsétek írásban a megállapodásotokat:

  • szükséged van-e, és ha igen, kérhetsz-e erre a lakcímre ideiglenes lakcímet
  • milyen költségeket kell majd fizetned és mire, különös tekintettel a közös költségre és a benne foglaltakra pl. panelprogram törlesztő részlete
  • gyerek, kutya jöhet-e és milyen feltételekkel
  • meddig és milyen formában (ha utalás akkor a bankszámla számot is rögzítsétek) kell fizetni a költségeket és a bérleti díjat
  • dohányzásra, bulikra, ismerősök ott alvására külön térjetek ki
  • marad-e kulcs a főbérlőnél vagy nem, mikor használhatja
  • mikor, milyen gyakran és hogyan jöhet a lakás kiadója ellenőrizni a lakást
  • fixáljátok le, hogy mikortól és milyen mértékben emelheti a lakás bérleti díját a tulaj (nehogy egy hét múlva meglepetés érjen)
  • mennyivel előbb kell szólni, és milyen formában ha megszűnik a bérleti viszony köztetek

Számla ott és azonnal

Többek között a lakhatási támogatáshoz fontos, hogy számlát kapj a bérleti díjról. Amint kiadod az első lakbért a kezedből, azonnal követeld a számlát is, ott helyben. Ne fogadd el azt a kifogást, hogy most otthon felejtette a számlatömböt és később majd áthozza vagy bedobja a postaládába.

Előfordulhat, hogy nincs is számlatömbje, de te csak számlával voltál hajlandó kivenni a lakást így azt kamuzta, hogy ő tud adni. Komoly összegtől eshetsz el, ha erre nem figyelj az ügyintézésről és újabb albérlet felkutatásról nem is beszélve.

Egyik oldalon sincs teljes biztonságban az ember, mert a kiadók és bérlők között is akadnak nyerészkedő és a másokon átgázoló típusú embernek szép számmal. Most a bérlőknek írtam ötleteket, hogy hogyan tudják megvédeni magukat, de majd jelentkezem a másik oldallal is, mert a bérbeadókra is ráfér egy-egy jó tanács.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2018-06-13 13:47:28 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8014022852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2018.06.14. 09:38:14

Jelenleg keresleti a piac. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok diktálnak. Akinek nem tetszik valami, vagy kukacoskodik, annak alászolgája, jön a következő. Pár éve fordítva volt, és még biztosan jön olyan időszak, amikor fordítva lesz...

gyozdlemagad 2018.06.14. 09:49:48

Szia!
Teljes káosz a bejegyzésben a tulajdonos, bérlő, albérlő. Legalább egy ezzel foglalkozó blogon/bejegyzésben illene nem összekeverni ezeket. A tulajdonostól bérlő tudja bérelni, az albérlő pedig bérlőtől. Tulajdonosnak nem lehet albérlője. A tulajdonosnak pedig ha van egy csöpp esze, kizárja a bérleti szerződésben az albérletbe adást.

Gabiiiiii 2018.06.14. 09:51:23

egyetlen unatkozo nyugdijasok altal osszetakolt hazirend sem tilthatja meg a lakas rendeltetesszeru hasznalatat,pl a mosast vagy az allattartast.Probaperek szazai bizonyitjak

Muad\\\'Dib 2018.06.14. 10:07:55

Tőlem mint magánszemélytől aztán bátran követelheti a számlát bárki, majd kiröhögöm.

tommybravo 2018.06.14. 10:19:45

@Gabiiiiii: Magánszemély kiadhatja számla nélkül is, és természetesen akkor is kell adózni. A poszt (szerintem) arról az esetről szól, ha a bérlő ragaszkodik a számlához, ÉS a bérbeadó beígérte azt.

tommybravo 2018.06.14. 10:21:07

@gyozdlemagad: A magyar köznyelv a bérlő és albérlő kifejezéseket azonosnak kezeli.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 10:24:39

@gyozdlemagad:

A magyar köznyelvben az "albérlő" minden bérlőt jelent. Azaz eltérés van a jogi és hétköznapi nyelv közt.

Ahogy az "albérlet" is bármilyen bérlakást jelent.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 10:28:41

@Gabiiiiii:

Így igaz,

Gyerekkorom esete volt: a 64 lakásból álló lakóközösségből éppen senknek se volt háziállata, így beleírta a szabélyzatban "titlos a háziállat". Aztán az első lakócserénél jött háziállat. Valaki mondta neki, hogy "tilos", mire ő "leszarom". Pár unatkozó ember perelni akart, mire az egyik jogász lakó elmagyarázta, ez biztosan vesztes per lenne, mert ez kb. olyan, mintha az lenne a házirendben "tilos palacsintát enni".

gyozdlemagad 2018.06.14. 10:28:47

@tommybravo: Pontosan, a köznyelv. Nem pedig egy bérleti vagy albérleti szerződés. Ne erősítsük a fogalomzavart , mert amikor valaki aláír egy bérleti vagy albérleti szerződést, az nem a "köznyelv" szerint fog történni.

Muad\\\'Dib 2018.06.14. 10:31:25

@Gabiiiiii:
Mi köze ehhez a NAV-nak? Magánszemélyként NEM kell számlát adnom, bizonylat kell, ami adott esetben lehet a szerződés is. Ne terjesszünk már baromságokat.

"...Ennek megfelelően, a természetes személy ingatlant bérbeadó adószám hiányában is az Áfatörvény szerinti bizonylat kiállítására köteles, amely tekintettel arra, hogy nincs adószáma, csak a számlától és a nyugtától eltérő egyéb számviteli bizonylat lehet. Az adómentes ingatlan-bérbeadás – számlától, nyugtától eltérő – egyéb számviteli bizonylattal történő kisérését az Áfa-tv. 165. § (1) bekezdés a) pontja biztosítja. Eszerint az adóalanynak nem kell számlát kiállítania az adómentes ingatlanbérbeadási szolgáltatásáról, ha gondoskodik olyan, az ügylet teljesítését tanúsító okirat kibocsátásáról, amely a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (továbbiakban: Sztv.) rendelkezései szerint számviteli bizonylatnak minősül.
...A Sztv. 166. § (1) bekezdése szerint számviteli bizonylat minden olyan, a gazdálkodó által kiállított, készített, illetve a gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló természetes személy vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány (számla, szerződés, megállapodás, kimutatás, hitelintézeti bizonylat, bankkivonat, jogszabályi rendelkezés, egyéb ilyennek minősíthető irat) – függetlenül annak nyomdai vagy egyéb előállítási módjától –, amely a gazdasági esemény számviteli elszámolását (nyilvántartását) támasztja alá. Az adószám hiánya általában az adóalanyt nem akadályozza a számviteli bizonylat beszerzésében (illetve előállításában) és kibocsátásában. Ezen a számviteli bizonylaton az adóalany neve mellett az adóazonosító jel szerepeltethető...

Muad\\\'Dib 2018.06.14. 10:43:12

"...Többek között a lakhatási támogatáshoz fontos, hogy számlát kapj a bérleti díjról..."
Ez meg aztán a másik kibas*ott nagy baromság. Természetesen elég a bizonylat is a támogatáshoz, fura is lenne ha a kiadót nem köteleznék a számlaadásra, de aztán máshol meg elvárnák a számlát.

"...A lakhatási támogatás havi értékeként
– a munkavállaló által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által térített összeget,
– a munkáltató által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkavállaló által meg nem térített összeget,
– a munkáltató tulajdonában álló lakásban biztosított lakhatás szokásos piaci értékéből a munkavállaló által meg nem térített összeget
kell figyelembe venni..."

tommybravo 2018.06.14. 11:37:54

@gyozdlemagad: Igazad van, hogy egy ismeretterjesztő cikk felhívhatná erre a figyelmet, különösen ha az a célja, hogy a problémákat, félreértéseket megelőzze. Maga a cikk ennek tisztázása után mondhatná, hogy "innentől albérlet alatt a bérlést értjük, még ha jogilag mást is jelent", és ezzel nem zavarná meg a laikust sem a két kifejezéssel.

whale 2018.06.14. 12:30:16

@Muad\\\'Dib: CSak a munkáltatók azért szoktak ragaszkodni a számlához, hogy költségként el tudják számolni, gondolom...

Muad\\\'Dib 2018.06.14. 12:37:39

@whale:
De a számla sem az ő nevükre szól hanem a tiedre hiszen te veszed ki az ingatlant.

whale 2018.06.14. 18:55:11

@Muad\\\'Dib: NEm tudom. Lakhatási támogatás esetén gondolom valahogy szerepelnie kell a szerződésben a kifizetőnek is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.06.14. 21:41:45

A megbízható közvetítőkről annyit, hogy az átverős hirdetések többségét ügynökök adják fel...

@gyozdlemagad: @tommybravo: @maxval balcán bircaman: A magyar emberek többségének fogalma sincs arról, hogy mi a bérlő és az albérlő közötti különbség...

@Gabiiiiii: Biztos vagy benne, hogy az állattartást nem lehet korlátozni? Tarthatok tehenet a lakásban, ha szeretem a frissen tejet?

@Muad\\\'Dib: @whale: A lakhatási támogatáshoz az kell, hogy legálisan bérelje a lakást vagyis a tulajdonos is a NAV látókörébe kerüljön.

2018.06.19. 10:10:56

Sokat kukacoskodsz, akkor jön más. Sokat pattogsz bent lakóként, kirak mert másik 10 kivenné ugyanezen ezen az áron de akár +20% felárral is. Számla? Szerződés? Körbe röhög, mert erre is ott a 10 másik aki kiveszi szerződés nélkül, csak puszira. Gázrózsa, vízcsap próba... röhög a vakbelem. Van aki azt is leszedi ha beköltözik a lakó. Többször előfordult velem,megnéztem egy tip-top lakást, beköltözéskor ez-meg az nem ugyanaz volt. Volt egy új mosógép, lett helyette szakadt, rozsdás sz.r. Vagy a WC deszka helyett egy olcsó 2 ezer Ft-os vacak... vagy a drága lámpák helyett legolcsóbb rába luxos UFO, fél UFO lámpa... vatta új modern csaptelep helyett egy olcsó kínai vacak....

cradbox 2018.07.12. 17:01:50

ingatlanközvetítő irodához fordulsz, jobb esélyed van arra, hogy ők már kirostálták a simliseket. ->>> Az ingatlanost addig a pillanatig érdekli az egész ügy, amíg meg nem kapta a jutalékát. Nem rostálnak ők semmit.
süti beállítások módosítása