Autista személy, mint a lakóközösség tagja

Rádöbbentem egy beszélgetésből, hogy az emberek vajmi keveset tudnak az autizmussal élő személyekről. Az a tény, hogy a szomszédodba is költözhet egy ilyen betegséggel élő ember, az inkább aggodalommal tölt(het)i el az emberek többségét, mert hajlamosak vagyunk félni attól, amit nem ismerünk. Közérthetően és tömören most kicsit bemutatnánk az ő világukat és látásmódjukat, ami bár másabb mint a miénk, de a részét képezi az egésznek. 

ertelmi_akadalyozottsaggal_elok_autizmus_autistak.jpg

A minap érdekes beszélgetésbe keveredtem egy ismerőssel, aki arról mesélt, hogy egy autista hölgy fog várhatóan költözni a szomszédjába. Mivel ő maga szinte semmit nem tud erről a betegségről, így azt sem tudja, hogy mivel jár mire számíthat.

Bevallom magam sem vagyok jártas az értelmi akadályozottsággal élők mindennapjaiban, így hazai és jó részben külföldi szakirodalomhoz fordultam és próbáltam egy kicsit beleásni magam a témába. Két tanulmányt vizsgáltam meg alaposabban a Advancing Full Spectrum Housing-ot és a Autism ASPECTSS Design Index-et, mindkettő az autisták általános viselkedésén és szokásain keresztül próbálta meg megfogalmazni, hogy milyen egy jó otthon/lakóhely a számukra. Ajánlom áttanulmányozásra, mert nagyon érdekesek voltak egyébként.

Első tévedésem már a legelején megmutatkozott, hiszen osztályozás szerint az értelmi sérültek lehetnek enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi sérültek, de az autisták egy másik kategória. Bár van átfedés a kettő között, vannak csak az egyik és csak a másik csoportba tartozó személyek is.

ertelmi_akadalyozottsaggal_elok_autizmus_autistak_3.jpg

Az autistákra jellemző, hogy társadalmi, érzékszervi és egyéb nehézségekkel küzdenek, nehezen ismerik fel a többi (egészséges) ember számára nyilvánvalónak tűnő helyzetet és ezért gyakran gondot okoz számukra a reagálás az adott eseményre. Ennek ellenére fontos kihangsúlyozni, hogy vannak olyan autizmussal élők, akik képesek az önellátó életmódra, nem szorulnak segítségre a mindennapokban! Valószínűleg ha szülő vagy testvér nélkül költözik a szomszédba a hölgy, akkor vele is ez a helyzet, de feltételezem, hogy rendszeresen látogatják és ha szükséges fogják a kezét bizonyos ügyekben.

Javaslom, hogyha autizmussal élő személy költözik a szomszédodba, akkor kérd el az őt felügyelő (de csúnya megfogalmazás) személy elérhetőségét, így ha bármi olyan probléma vagy váratlan esemény bekövetkezik, amit nem tudsz az autista személlyel együtt kezelni, akkor lesz kihez fordulnod segítségért.

A bonyolultabb, hivatalos, vagy élet nagy döntéseiben persze igényelhetnek ismerősi, családtagi segítséget. Igen pusztán segítséget, mert a méltóságuk, személyként való tiszteletükhöz hozzátartozik, hogy ne a fejük felett döntsenek, hanem az ő bevonásukkal a megfelelő választási lehetőségek feltárásával.

A társadalmi érintkezések szabályozásáról vagy inkább koordinálásáról is esett szó a cikkekben. Kifejtették, hogy nekik komoly kihívás ez a téma. Türelemmel és megértéssel kell feléjük fordulni, nekik megvannak a "biztos pontot" jelentő személyek az életükben és időbe kerül, hogy elfogadjanak idegeneket. Ennek ellenére nyitottnak kell lenni feléjük.

ertelmi_akadalyozottsaggal_elok_autizmus_autistak_4.jpg

A helyhiány és a környezet ingertúltelítődöttsége bizony náluk egészen más mércén mozog. Te valószínűleg pl. fel sem veszed, ha 3-an álltok egyszerre a liftben vagy valaki kihangosítva hallgatja a zenét a zsebéből, de egy autizmussal élő személy számára ez feszültséget okozhat.

Az autizmussal élők szeretik, ha biztosítva van számukra a kellő magánszféra és egy menekülési út, ami annyiból áll, hogy a kényelmetlen helyzeteket gyorsan el tudják hagyni. Éppen ezért ha látod, hogy zavarja a beszélgetésetek, akkor ne erőltesd! Hagyd, hogy arrébb menjen vagy kivonja magát a kényelmetlenséget okozó helyzetből! Majd ha megnyugodott visszatér és megpróbálhatjátok újra, ha szükséges. (Például ha szomszédokat érintő fontos és megbeszélést igénylő kérdésekről van szó.)

Az autisták szeretik ha a dolgok, a mindennapok és a rá váró feladatok maximálisan kiszámíthatók és lehetőleg állandók. Szeretik tudni, hogy kitől mire számíthatnak.  Így velük különösen próbálj meg következetes lenni! Sőt ami sokak számára újdonság lehet, ők kedvelik ezt rávetíteni helyekre is, példának okáért az étteremben csak eszünk, nem laptopozunk, játszunk vagy írunk leckét. Bár a társasházi közös helyiségek egyébként sem kínálnak széles felhasználási lehetőséget, őket ne zavard össze ezen a téren (se)! Egyébként az autisták nagyon szabálykövetőek és tisztelőek(bár a szabályok náluk nem feltétlenül ugyan azok mint másoknál).

ertelmi_akadalyozottsaggal_elok_autizmus_autistak_2.jpg

Tudni kell, hogy az autisták egy jelentős része gyakran ismétlődő és rögeszmés mozdulatokat végez és úgy nevezetten keményen bánik a bútorral is. Na nem azt kell képzelni, hogy falhoz csapkodja a dohányzóasztalt, csak teszem azt ritmikusan rugdossa az asztal lábát vagy fel-alá mászkál a nappaliban. Az autizmussal élők szerettei ezzel bizonyára tisztában vannak és igyekeznek orvosolni az esetleges a szomszédokat érintő kellemetlenségeket.

Tudjuk, hogy a panelok falai mint a papír, így gyakorlatilag szinte mindent lehet hallani, ami a szomszédban történik, de ha valami zavar, akkor elsősorban az őt látogató személynek jelezd, aki valószínűleg terít le szőnyeget vagy más módszerrel igyekszik majd tompítani a zajokat. Egyébként véleményem szerint erre kisebb az esély, mint egy bulimániás egyetemista esetében, hiszen a hangos zajok őt magát is frusztrálják.

A korábban említett tanulmányok egyébként részletekbe menően kitérnek arra, hogy külföldön milyen irányelveket javasolnak követni az autizmussal élőkre tervezés során, hogy milyen épületek és lakások számítanak nekik ideálisnak. Nálunk egyenlőre a látás-, és mozgássérültek közintézmények könnyebb használhatósága a téma, de egyszer talán majd eljutunk ideáig is.

Bár még rengeteg aspektusából nem jártuk körül ezt a témát, úgy érzem alapfokú megismeréshez ennyi információ is elegendő volt. A lényeg itt sem más, mint hogy megértéssel és tisztelettel forduljunk egymás felé, és igyekezzünk jó lakóközösséget formálni, amiben mindenki jól érezheti magát.

Azoknak a véleményét és tanácsát szívesen vennénk kommentben, akik abban a cipőben járnak, hogy konkrétan ismerik az autizmussal élők igényeit és lakóközösségbe segítésük menetét.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2019-09-08 16:40:17 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1715050344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2019.09.09. 13:13:41

Hát nekem elég pár, a szó hétköznapi és nem orvosi értelemben antiszociális szomszéd is.
Meg egy süketnéma, aki tör-zúz, ha a csengetésére nem ugrik valaki azonnal. :(

Lakik a környéken egy autista gyerek a szüleivel... hát nagyon nem szeretnék ilyen szomszédot.

Sir Galahad 2019.09.09. 13:30:33

Az autizmus nagyon sokféle. Van olyan autista, akit felületesen ismerve csak egy kicsit különc, zárkózott embernek mondanánk, akivel azonban nem feltétlenül problémásabb egy lépcsőházban élni, mint bárki mással. És van olyan is, aki sajnos nem ilyen egyszerű eset. Úgyhogy ez az ismertető kb. nem mondott semmit.

kéki béla 2019.09.09. 13:44:47

@Sir Galahad: amire gondolsz, az Aspergeres. És az sem feltétlenül problémamentes. :(

szajberpiraty 2019.09.09. 13:46:21

Csap és úgy általában mosdómániás autista fiút nevelünk. Eme különcségeit leszámítva ugyanolyan mint bármilyen más fiúgyerek.

Sokféle autizmus van, ha ketté kellene osztani, akkor én ép értelműekre, és értelmileg korlátozottakra osztanám.

A fiam szerencsére ép értelmű, ez azt jelenti, hogy szobatiszta, beszél, ír, olvas, számol, önállóan tisztálkodik, öltözködik.

Azonban néha a fantáziáit valóságként osztja meg azzal akivel beszél, mindenkinek beszél a kedvenc csapjairól, csapdugókról (akkor is ha mondják neki, hogy őket ez nem érdekli), néha zajoktól besokall, kiborul, hajlamos önmagától nem az évszaknak megfelelően öltözni, stb. Fájdalomra sokkal érzékenyebb mint mások.

A nem ép értelmű autisták sokkal nehezebb esetek, sokszor nem beszélnek étkezési problémák, dührohamok fordulnak elő. Velük sokkal nehezebb az élet.

kommentes nikk 2019.09.09. 13:47:19

A képen nem egy down-os srác van véletlenül?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.09. 14:16:34

Te komolyan elhitted, hogy az autista egyenlő kb. a veszélyes pszichopatával.

Manna51 2019.09.09. 14:19:53

A cikk valóban nem sokat ér. Egy autista valójában állandó felügyeletre szorul, nem nagyon valószínű, h egyedül élhet.
A képen pedig valóban Down-kóros fiú van. Ez még hiteltelenebbé teszi a cikket.
Kár!

Csikkszereda 2019.09.09. 15:20:17

@Manna51: Tévedés. Az autizmus lehet enyhe, középsúlyos és súlyos is, bár akkor más szocio- esetleg pszichopátiával is társulhat. Én az autizmus spektrum enyhébb felén vagyok és köszönöm, nem szorulok felügyeletre. Az enyhe verziót korábban Aspergernek hívták, de az Asperger-kór már nem hivatalos elnevezés, hivatalosan autizmus spektrumzavarnak hívják és nem számít fogyatékosságnak. Amúgy nem sértődtem meg, csak informáltalak.

Manna51 2019.09.09. 15:59:36

Kedves Csíkkszereda,
Örülök hogy nem sértődtél meg.
Beleestem abba a hibába, h mint egy autista fiú édesanyja csak a mi szemszögünkből álltam a dologhoz.
Ő súlyos értelmi fogyatékos. Tudom, h már nincs Asperger kór meghatározás.
Remélem a környezeted majd támogató lesz.

]{udarauszkasz 2019.09.09. 16:42:51

@Manna51: Az a baj, hogy sokan az autizmust, es az ertelmi fogyatekossagot osszemossak. Persze, egyutt is jelentkezhet a ketto, de attol meg semmi koze nincs egymashoz. Az autistak kozott is eppugy vannak fogyatekosok, mint atlagos, vagy epp atlag feletti intelligenciaval rendelkezok.
En inkabb atlagosnak mondanam magam. Van, amiben joval gyengebb, van, amiben erosebb vagyok az atlagnal. Nekem pl. eleg nehez elmagyarazni, hogy mi merre van egy terkepen, szoban. Vizualisan viszont semmi problema. Fordulj erre, aztan arra, ott a haz mogott mittomen merre... 3 perc mulva ugy eltevedek, mint a huzat. Viszont egy terkeppel a kezemben eltalalok barhova. Gyerekkoromban az uthalozatok, aztan a repules foglalkoztatott (a repules meg manapsag is...)
Nehezemre esik megallapitani egy hang iranyat, de menet kozben (50-70 kmhig)kepes vagyok megfigyelni, hogy milyen felni van egy auton. Egy atlagos intelligenciaval elo autista nem feltetlenul fogyatekos, csak mas. Egy piros tomegben figyelo kek labda sem sotetebb, csak epp a szine mas.
Azt mondjak, az autistak pengek matekbol, hat en pl. nem vagy az. Sot, eszre sem veszed rajtam, mifele szerzet vagyok, ha megszolitasz az utcan.

2019.09.09. 17:31:30

@kéki béla: Én 68 éves vagyok és Aspergeres, de enyhe fokban, és teljesen magamtól, hogy úgy mondjam, autodidakta módon, minden külső segítség nélkül jól kompenzálom. Az Aspergerességemet - ebben az enyhe fokban - kifejezetten features-nek tartom, nem pedig bug-nak, olyannyira, hogy ha újra születnék, és szabadon választhatnék, újra Asperegeresként szeretnék megszületni. Szerintem az Asperger nélkül sosem lettem volna elég jó és precíz, sosem (vagy szinte sosem) hibázó tervező mérnök. Mivel az aktív dolgozó időszakomat lezártam, ezt már tényként rögzíthetem.

Igaz, az Asperger középsúlyos és súlyos változatában szenvedőkkel sosem hozott össze a sors, lehet, hogy ők ezt nagyon másképp gondolnák.

A TV-ben különböző témájú műsorokban láttam jó néhány súlyos autistát, hát, azt a látottak alapján elég tragikusnak kell tekintenem.

MPL firstlady 2019.09.09. 18:29:36

szerencsésebb lett volna, ha egy fejlesztő vagy gyógypedagógushoz fordulsz, és hiteles információkat kapsz, magyarul, nem kevered a szezőnt a fazonnal és megkapod a szakszerű "használati utasítást.

amerikában élő magyar matematika professzor full aspergeres (tudom, már máshogy hívják), a gyermekét a felesége neveli itthon, mert képtelen rá, de amúgy zseni
autista fiatal folyamatosan tör zúz, vagy olyan mint egy növény...ez a két dolog jellemzi a viselkedését

szóval mi is szerettél volna mondani?

amíg nincs probléma szomszédjogot érintően, egyszerűen eltűri majd a néni ha van valami furcsaság, ha kapcsolatot akar építeni a beköltözővel, nem ő fogja irányítanyi

abban van egyedül igazad ebben a cikkben, hogy legyünk elfogadóak és türelmesek.

Bodli 2019.09.09. 19:15:40

Kedves Házmestermedve,
tedd le a tollat. Nem való a kezedbe. 5 mondatodból 4 hibás, érthetetlen, magyartalan, még alany-állítmány szinten sem vagy képes egyeztetni. Elég szomorú, hogy az Index idáig süllyedt, ezt közli.
A témában pedig annyira vagy otthon, mint medve az egérlyukban. Ahogy a fentebbi hozzászóló is megállapította. (Autizmus spektrum pedagógiája szakos gyógypedagógus vagyok, autista gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozom hetedik éve.)
Ne blamáld magad tovább. Keress másik játszóteret.

kéki béla 2019.09.09. 19:51:31

@Bodli: te pedagógus vagy? Ha ez igaz, minden részvétem a gyerekeké... hogy valaki pedagógus létére pár mondatot ne tudjon értelmezni és még fikázza is a bloggert... mondjuk mióta a fideSS szétbaszta az oktatást, már ez sem lep meg.

Felhívnám a becses figyelmed arra az apróságra, hogy ez nem egy pszichiátriai szakblog, hanem egy házkezelő/közösképviselő/valami ezekhez hasonló ember által vezetett blog, ahol most valamiért felvetődött, hogy mi van, ha autista költözik egy társasházba.

Manna51 2019.09.09. 20:06:58

Mint ahogy az előbb is mondtam, én nem összemosom, hanem csak ezt ismerem. A fiam 46 éves és nála infantilis autizmus a diagnózis. Az értelmi fogyatékosság következmény.
Az életem erről szól.

]{udarauszkasz 2019.09.09. 20:42:35

@Manna51: Az osszemosasnal nem is rad gondoltam. De sokan sajnos ezt teszik. Ha nem igy lenne, talan az en eletem is maskepp alakult volna.

kommentes nikk 2019.09.10. 08:46:10

@kéki béla: ha nem pszichiátriai szakblog, akkor mi a jóistennek kontárkodik bele? @Bodli: ért a témához, a poszter meg nem. Szóval Bodli áll nyerésre.

kéki béla 2019.09.10. 08:54:13

@kommentes nikk: nem belekontárkodik, te nagyonhülye, csak próbál felvilágosítani pár idiótát, akik szerint az autistáknak en bloc zárt osztályon a helyük.

hegyépülés 2019.09.15. 10:34:49

@kéki béla:
Hagyd, az emberek negyede funkcionális analfabéta, így nem is értheti mit akarsz mondani.

kéki béla 2019.09.15. 11:07:08

@hegyépülés: ha csak a negyede lenne... :(
süti beállítások módosítása