Gazdát cserélő közös képviselet, aggódnak a lakók

Mire lehet számítani, ha új cég veszi át a közös képviseletet? A témát érintő alapvető információkat boncolgatjuk.

kozos_kepviselo_valtas_ceg_vallalkozas_csere.jpg

Újabb levél landolt a virtuális medve postaládánkban. Egy olvasói levélnek hála most lehetőségünk van 4+1 kérdés alapján körbejárni, hogy pontosan mit is jelent, ha egy társasház közös képviselete mögött egy cég áll. Természetesen a levél írójának védelme érdekében a nevét megváltoztattuk.

Kedves Házmestermedve!

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet egy ház közösképviselője egy gazdasági szervezet? Ilyenkor kié a felelősség? Az ügyvezetőé? A cég vezetőé? El lehet adni a közösképviselőséget?

Azért merültek fel ezek a kérdések bennem, mert a jelenlegi közösképviselönk egészségügyi indokra hivatkozva szeretné eladni a közösképviseletet ellátó kft.-jét. Ehez kéri a jóváhagyásunkat, hogy az új ügyvezető és cégvezető rendelkezhessen a társasház számlái felett.

Előre is köszönöm a válaszát:

Tibor kozos_kepviselo_valtas_ceg_vallalkozas_csere_2.jpg

Nagyon fontos és izgalmas kérdéseket tett fel nekünk Tibor, amikkel jó ha minden társasházban élő tisztában van, különösen ha pont közös képviselet váltáson megy keresztül az otthona. Menjünk is végig szép sorban a feltett kérdéseken és természetesen a hozzájuk tartozó válaszokon is.

Gazdasági szervezet mint közös képviselő ilyen lehet?

Gazdasági szervezet elláthatja a Társasház kezelését. Ebben az esetben Társasházkezelőről beszélünk. Közüzemi szolgáltató cégek is hasonlóan működnek és még számos területen találkozunk cégekkel, ha szolgáltatást veszünk igénybe. Ilyen eset például a buszon való közlekedés ahol a Közlekedési vállalat a szerződő partnere az utasnak az utaztatás során vagy a mobilszolgáltató cég ha telefonálunk, akkor a cég alkalmazottjához fordulunk, ha gondunk van.

Ilyenkor kié a felelősség?

Ezekben az esetekben a felelősség a cégé. Az ügyvezető pedig felel a cég szabályos működéséért. Ha a cégnek több alkalmazottja van, akkor az is előfordulhat, hogy vagy tervszerűen vagy távozás miatt változik annak a személye mondjuk 2 év után, aki a cégen belül a Társasház kezelési feladatait vagy a könyvelési feladatait látta el.

El lehet adni egyáltalán a közös képviselősséget?

A tulajdonosa a cégnek eladhatja a tulajdonát, mint ahogy számos cég cserél gazdát évente. A cégeknek is van piaci értéke. Ilyenkor a vevő a megkötött szerződésekkel és kötelezettségekkel vásárolja meg a céget. Tehát Tiborék esetében ugyanazon az áron kell ugyanazt a szolgáltatást biztosítania.

Melyik a jobb az egyéni képviselő vagy inkább a cég?

Nincs arra egyértelmű tapasztalat, hogy egyéni képviselő vagy cég látja el jobban egy Társasház kezelését. Ismerünk olyan tulajdonost, aki egy házat képvisel csak, ahol lakik és példaértékű munkát végez és olyan cég is van aki több olyan ház kezelését vette már át, ahol előtte egy személy kezelt és azoknál nagyságrenddel jobb szolgáltatást nyújt. Ezek a kiváló szakemberek a mi versenytársaink és örülünk hogy vagyunk azért a piacon ilyenek is.

+1 Mire figyelj váltáskor!

Tanácsként azt tudom javasolni, hogy mindenképpen mutatkozzon be aki átveszi a céget, számoljon be a terveiről és beszéljen a tapasztalatairól. Ismerjék meg a lakók és ennek függvényében szavazzanak vagy hívjanak meg más társasházkezelőt is és az alapján döntsenek egyik vagy másik mellett. Ha hozzájárulnak a lakók a fenti váltáshoz és nem jó irányt vesz az ügyük, akkor utána is lehet közös képviseletet váltani.

Nagyon megtisztelő minden medve postaládában landoló levél és mivel a közös képviselő váltás egy komoly dolog és körültekintően kell eljárni, ha sor kerül rá, így ezeknek az olvasói kérdéseknek különösen örültünk.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2021-03-01 19:42:39 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2816445930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása